„Dani hrvatske kulture" u Somboru

Objavljeno: 08.06.2021. Pregleda: 49

marija šermešićUdruga građana Urbani Šokci iz Sombora organizirala je predstavljanje knjige Monoštor u slici, riječi i pjesmi autorice Marije Šeremešić. Program je priređen kao dio manifestacije Dani hrvatske kulture 2020./21. O knjizi je govorila autorica uz prikaz monoštorskih fotografija i nastupa ŽPS-a Kraljice Bodroga. Na početku su se predstavili mali tamburaši iz Monoštora, koji pohađaju nastavu tambure, pod vodstvom profesorice Milice Lerić. Tijekom godine bit će priređeno predstavljanje još nekoliko novih izdanja UG-a Urbani Šokci te izložba u Gradskom muzeju Sombor.

Monoštor u riječi, slici i pjesmi treća je knjiga o Monoštoru Marije Šeremešić i svojevrstan je turistički vodič. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama sela, monoštorskog rita, lovišta, šokačke nošnje, manifestacija, fotografijama starih obrta, monoštorskih kavana... Priča o Monoštoru danas ispričana je kroz poglavlja Bački Monoštor, Monoštorski rit – raj za lov i ribolov, Riznica tradicije, I staro i novo, Festivali i događanja, Udruženja, Stopama budućnosti, Iz starih vremena i Zanimljivosti iz starih novina.
Dane Hrvatske kulture htjeli smo započeti predstavljanjem knjige koju smo tiskali prošle godine. Bit će tako i nastavljeno, jer u planu nam je predstavljanje četiri knjige. Kuharica Ajte s nama, na monoštorskoj šokačkoj ikavici, zbirka pjesama Zlatka Gorjanca Skazaljke, Zbornik radova s Međunarodnog okruglog stola O Šokcima je rič, a autori su iz Bošnjaka, Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Zagreba, Bača, Sombora, Berega, Pečuha... Najveći posao bit će završnica Dana hrvatske kulture. Planiramo u Gradskom muzeju prirediti izložbu nakita i fotografija povezivanja Šokica iz Monoštora. Izložbu će pratiti i knjiga Tradicijska oglavlja Šokica Monoštora", kaže predsjednica UG-a Urbani Šokci.
U radu ove udruge Monoštor i dalje ostaje neiscrpan izvor tema i materijala. 
„Moji pretci su iz Monoštora i tamo sam provela dio svoje mladosti. U Monoštoru imam sreću što mi pomažu brojni kazivači", kaže Marija Šeremešić. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima