Koncert duhovne glazbe uoči Duhova

Objavljeno: 08.06.2021. Pregleda: 41

duhovski koncertNakon gotovo godinu i pol dana u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, uoči blagdana Duhova, 20. svibnja 2021. godine, održan je koncert duhovne glazbe. U proteklom periodu, iz svima poznatih razloga izostali su i Božićni i Uskrsni koncerti, te je ovaj Duhovski bio željno iščekivan, kako od samih izvođača, tako i od publike. Bilo je to pravo glazbeno osvježenje, ali i duhovna priprava za blagdan Duhova. 

U programu su sudjelovali Katedralni zbor Albe Vidaković, Collegium musicum catholicum, vokalna solistica – mezzosopran Izabella Guzsvány, Garden quartett, te instrumentalni solisti Zsiga Pál na violini i Kornelije Vizin na orguljama. Kao solisti u zborskom kvartetu nastupili su i Emina Tikvicki, Nataša Kostadinović, Bela Anišić i vlč. Dragan Muharem. Koncertom je dirigirao katedralni orguljaš i zborovođa mo. Miroslav Stantić.
Na programu su se našla djela E. Commettea, B. Antonića, I. Andrića, M. Martinjaka, A. Vidakovića, J. S. Bacha, T. Vitalia, L. Kozinović, C. P. Wushinga i P. Ebena, a među skladbama izvedena je Missa brevis op. 117, Terra tremuit, Magnificat, Ciacona, Veni creator spiritus, arija iz hvalospjeva Magnificat... Kao posljednja točka koncerta bila je praizvedba kompozicije In te Domine speravi mladog autora Bele Anišića. 
Po riječima zborovođe mo. Miroslava Stantića, budući da je koncert održan u devetnici pred blagdan Duhova, nazvan je duhovskim, ali je nastavak uskrsnih koncerata koji se u Subotici održavaju već 30 godina zaredom. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima