I ove godine Subotička Danica bogata sadržajima

Objavljeno: 18.12.2012. Pregleda: 45

Danica2013Polovicom prosinca 2012. godine iz tiska je izašao popularni narodnocrkveni kalendar „Subotička Danica“ za sljedeću, 2013. godinu. Riječ je o godišnjoj periodičnoj publikaciji na hrvatskome jeziku s tradicijom duljom od 130 godina, koju u posljednjih četrdesetak godina izdaju svećenici Subotičke biskupije.

Objavljujući ponajprije tekstove vezane uz vjerski i kulturni život, s obrazovnim i odgojnim nakanama, i novo je izdanje Danice ostalo vjerno sebi! Izrastala na tradiciji poznog prosvjetiteljstva i romantizma, ovaj kalendar je imao za cilj da radi na kršćanskoj prosvjeti puka i na očuvanju nacionalnog identiteta.

Glavni i odgovorni urednik ovogodišnje „Subotičke Danice“ je katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić. Najveći broj je članaka vjerske provenijencije, zatim slijede prilozi na etno-kulturne i povijesne teme, te književni napisi. Nakon osnovnih astronomskih i vremenskih podataka, Danica donosi i osnovne informacije o Katoličkoj crkvi u svijetu, u Hrvata te u Srbiji.

Posebno su zanimljivi prilozi vlč. Dragana Muharema, koji piše na temu glazbe u Bibliji te msgr. Andrije Anišića o poruci vjere biskupa Ivana Antunovića. Autori zanimljivih etnografskih napisa su Zvonimir Pelajić, Katarina Firanj, Ivan Andrašić i Alojzije Stantić. Osim bilježenja obljetnica značajnijih događaja i pojedinaca, što su ovoga puta priredili Stjepan Beretić i Tomislav Žigmanov, Danica donosi iz pera Bernadice Ivanković kroniku najvažnijih događaja iz crkvenog i narodnog života u 2011./2012. godini. Davor Bašić Palković piše o knjiškoj produkciji vojvođanskih Hrvata između dvaju Dana Balinta Vujkova. I ova Danica sadrži i interesantne priloge mladih i djece.

Kalendar „Subotička Danica“ obima 270 stranica može se kupiti po cijeni od 350 dinara u svim katoličkim crkvama Subotičke biskupije.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima