„Divojački vašar“ - sjećanje na prošle dane

Objavljeno: 04.12.2017. Pregleda: 45

divojacki vasarHKUD Vladimir Nazor iz Sombora nastavio je tradiciju održavanja Divojačkog vašara. Umjesto revije nošnji koje su tim povodom organizirane nekoliko godina unazad ovoga puta priređen je Divojački vašar po uzoru na nekadašnji.

Divojački vašar nekada je bio igranka, druženje i divan. Obradili smo prethodnih godina nošnje, pokrivala za glavu, obuću, nakit. Nisu nam nedostajale ideje ni za ovu godinu, ali smo ispoštovali želju naših članova koji su željeli igranku i druženje. I eto Divojački vašar kao onaj negdašnji“, kaže dopredsjednica HKUD-a Vladimir Nazor Vesna Čuvardić.

Divojački vašar nekada je bio igranka na kojoj su mladi igrali, a stariji, uglavnom mame koje su dovele svoje cure, sjedile bi sa strane, divanile i potajno birale buduće zetove. Ove godine slika na Divojačkom vašaru posve je drugačija – najbrojniji i najveseliji bili su oni stariji koji su se rado prisjetili svoje mladosti i svojih igranki.

Divojački vašar održavao se nekada oko svetog Franje (4. listopada). U Hrvatskom domu u Somboru običaj održavanja Divojačkog vašara obnovljen je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Već godinama unazad održava se svake godine i postao je jedna od redovitih manifestacija hrvatske udruge u Somboru.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima