„U susret Zavitnom danu“ u Monoštoru

Objavljeno: 04.12.2017. Pregleda: 33

U susret zavitnom danuJesen 1944. godine. Završnica rata u kojoj stradaju i oni koji se stjecajem nesretnih okolnosti nađu na putu vojsci. Tu sudbinu izbjegli su Monoštorci, a milost Božiju su izmolili pod svjetlom svijeća u crkvi Svetog Petra i Pavla. I čudo se dogodilo. Vojska je zaobišla Monoštor i selo je ostalo pošteđeno bilo kakvih nedaća. Nisu tu Božiju milost zaboravili pobožni mještani Monoštora i održali su svoj zavjet i svakog 13. listopada na misi obilježavaju Zavitni dan. Nisu taj dan zaboravili ni u KUD-u Hrvata Bodrog i od osnutka udruge 2001. godine manifestacija U susret Zavitnom danu dio je redovitih aktivnosti monoštorske hrvatske udruge. U programu su sudjelovale sve skupine Bodroga, a glavni dio njihovog programa bila je igranka koja se nekada izvodila skoro na svim ćoškovima.

„Za ovu godinu pripremili smo onu istu igranku koju je naša teta Katica Pašić pripremila zajedno s nama. Igranka je jedan od najizvođenijih i najdražih običaja u obitelji Bodroga“, kaže dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov-Marijanović.

Gosti manifestacije U susret Zavitnom danu došli su iz Slavonije iz mjesta Siče. Prvi puta među vojvođanske Hrvate.

„Mi smo kulturno-umjetničko društvo koje njeguje izvorni folklor, znači nemamo koreografije, već samo običaje iz našeg kraja. Nije teško raditi i čuvati te običaje, jer smo sve to dobili u naslijeđe. Osnovani smo 1988. godine i generacijama prenosimo te običaje. Ostala nam je u naslijeđu i nošnja i govor, pjesme i kola“, kaže predsjednik KUD-a Radinje iz Siča Ivica Šebelić.

„S udrugama iz Slavonije povezuje nas Franjo Matasović, nekdašnji ravnatelj osnovne škole u Gundicima, a sada umirovljenik. On nas povezuje s udrugama koje dišu isto kao i mi, koje su šokačkog mentaliteta i koje su voljne s nama biti dio sjajnog programa i druženja“, kaže predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.

U programu je sudjelovala i Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte i gajdašica Kristina Perić, a kroz cijeli program čuli su se stihovi Željka Šeremešića.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima