Dobar plasman hrvatskih recitatora na Općinskoj smotri recitatora

Objavljeno: 05.03.2013. Pregleda: 59

Opcinska smotra2013-1-mDvadeset i peta smotra recitatora osnovnih i srednjih škola na razini Republike Srbije pod nazivom „Pjesniče naroda mog“ održana je 1. ožujka 2013. godine, u čitaonici Gradske knjižnice. Natjecanje je prošlo troje sudionika smotre mlađe dobi na hrvatskom jeziku - Claudia Karan, Donna Karan i Matea Rudinski. Recitatori srednje dobi koji će nastupiti na Zonskoj smotri su Davorin Horvacki, Petar Huska i Katarina Piuković, a srednjoškolce će na hrvatskom jeziku predstaviti Karla Rudić.

Ove godine prijavljeno je 83 sudionika u trima dobnim kategorijama - mlađa dob od 1. do 4. razreda, srednja od 5. do 8. razreda osnovne škole i starija dob su srednjoškolci, rekla je informatorica na hrvatskom jeziku u Gradskoj knjižnici Bernadica Ivanković.

Opcinska smotra2013-2-m„Ove godine imamo recitatore prijavljene na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Oni su govorili pjesmu napamet, najviše tri minute je mogla trajati pjesma za osnovnoškolsku dob, odnosno četiri minute za srednjoškolsku. Što se tiče recitatora na hrvatskom jeziku, ove godine imamo zadovoljavajući broj prijavljenih, njih osamnaest koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili predmet 'hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture', ili su članovi neke hrvatske udruge. To je vrlo lijep broj i znači da su se i naše udruge aktivirale u vezi smotre recitatora.“

Bernadica Ivanković je dodala da je tročlani žiri ocjenjivao puno toga, od prilagođenosti pjesme dobi, do gotovo glumačkih vještina, dikcije i akcentuacije.

Opcinska smotra2013-3-m„Kriteriji po kojima je žiri ocijenio tko je taj tko će predstavljati naš grad na Zonskoj smotri recitatora jest kakav je bio izbor pjesme, je li bio primjeren dobi, spolu djeteta, kakva je bila akcentuacija i dikcija, jesu li ostvareni misaono emotivni sadržaji pjesme, kolika je bila prirodnost, izražajnost, sugestivnost u recitiranju. Sve to je budno pratio tročlani žiri na tri jezika - glumci Narodnog kazališta u Subotici Hermina Erdélyi i Marko Makivić i profesorica Katarina Čeliković.“

Među 18 recitatora na hrvatskom jeziku, četiri učenice su stigle iz osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta, kaže učiteljica Josipa Kopilović koja vodi nastavu na hrvatskom jeziku. Ona dodaje da su dvije učenice u grupi od 1. do 4. razreda i dvije od 5. do 8. prošle na školskom natjecanju, a učenice nižih razreda za smotru je spremala oko dva mjeseca.

Opcinska smotra2013-4-m„Prvo podijelimo pjesmice pa onda oni to svi nauče, odaberemo najbolje od najboljih, onda se pravi školsko natjecanje gdje se također odabiru najbolji od najboljih. Na primjer, Marijanu sam pripremala oko dva mjeseca, prvo je učila pjesmu pa smo malo radili na dikciji, malo na glasnoći izvođenja pjesme. Kristina i Marijana nisu prvi puta na natjecanju, redovito ih dovodimo, uvijek se lijepo pripremaju za natjecanje, vole to“, rekla je učiteljica Kopilović.

Pobjednici u natjecanju recitatora će nastupiti na Zonskoj smotri koja će se održati također u Gradskoj knjižnici u četvrtak 7. ožujka 2013. godine. Suorganizator smotre recitatora je Gradska knjižnica.

Tekst: Nela Skenderović

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima