U Sonti održan seminar za dramske djelatnike hrvatskih udruga kulture u Vojvodini

Objavljeno: 06.03.2013. Pregleda: 35

Seminar dramski Sonta2013-1Na seminaru za voditelje i redatelje kazališnih skupina, održanom 2. i 3. ožujka 2013. godine, sudjelovali su djelatnici iz hrvatskih udruga kulture, a vodio ga je redatelj i glumac Silvio Stilinović iz Slavonskog Broda. Organizator ovoga seminara bila je KPZH „Šokadija“, suorganizator Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a pokrovitelj Općina Apatin, uz supokroviteljstvo Banje Junaković i pekare Krstin iz Sonte.

Ideja o ovakvom obliku edukacije nastala je prigodom siječanjskog gostovanja dramske sekcije „Šokadije“ na „Brodskom kolu“. Brzo se pristupilo realizaciji, a kako je u međuvremenu osnovana Asocijacija dramskih skupina, u projekt su uključeni i voditelji i redatelji ostalih kazališnih skupina institucija kulture Hrvata s područja zapadno i južno-bačkog okruga, kao i glumci amateri iz Sonte. U ideju se uključio i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, što je znatno pridonijelo uspješnoj realizaciji.

Seminar dramski Sonta2013-2Osim domaćina, na seminaru su se okupili predstavnici HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, HKUPD „Dukat“ iz Vajske, HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora i HBKUD „Lemeš“ iz Svetozar Miletića. Voditelj seminara bio je redatelj, glumac, klinički psiholog, voditelj i urednik informativnog programa brodskog dopisništva HTV-a i dužnosnik u više institucija kazališnog amaterizma, aktualni umjetnički voditelj ansambla „Satiričkog kazališta mladih“ i direktor Festivala amaterskog kazališta u Slavonskom Brodu, Silvio Stilinović.

Za uvod u rad prvoga dana, sudionike su pozdravili i poželjeli im uspješan rad predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan i ravnatelj Zavoda prof. Tomislav Žigmanov. U prijepodnevnom dijelu voditelj Stilinović je sažeto govorio o teoriji i povijesti kazališta, istaknuvši momente koji su imali najviše utjecaja na formiranje današnjih oblika scenskih nastupa. Nakon kratke stanke, sudionici su razgovarali o problemima s kojima se u današnje vrijeme susreću amaterske kazališne skupine, te o modusima njihova rješavanja. Poslije ručka, organiziranog u obližnjoj Banji Junaković, voditelj Stilinović je u praktičnom dijelu seminara uz pomoć svih sudionika demonstrirao rad na pripremi predstave.

Seminar dramski Sonta2013-3„Godinama pratim rad i predstave kako hrvatskih, tako i vojvođanskih dramskih amaterskih skupina. Kod svih sam uočio isti problem – nedovoljno dobar scenski govor, a kod mnogih i nedostatak koordinacije kretanja glumaca. Upravo za te segmente potrebno je najviše rada s glumcima“, rekao je i uz pomoć određenih rekvizita demonstrirao neophodne vježbe scenskoga govora. Potom su se u demonstraciju uključili i svi sudionici.

U drugom dijelu seminara, u nedjelju, praktično se, uz pomoć novih rekvizita, radilo na kombinaciji govora i pokreta na sceni. Posljednjih sat vremena ostavljeno je za razgovor na teme koje nisu u ovom seminaru obrađene. Predstavnici udruga iznijeli su svoja višegodišnja iskustva, ali i probleme s kojima su se u svom radu susretali, a za većinu njih Silvio Stilinović je sugerirao i moguća rješenja. Seminar je završen malim domjenkom i neformalnim razgovorom o budućim planovima Asocijacije dramskih skupina.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima