Događaj u „Kući na mrginju“ – fotografije, poezija i izvorne pjesme

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 36

Mrginj lipanj2014-0Da nije sve izgubljeno, predano sigurnom zaboravu i nesigurnom sjećanju, da neće sve prekriti „snjegovi i šaš“ pokazao je Team Prt života koji je organizirao jednodnevnu izložbu fotografija „Lica s 'piska'“ Augustina Jurige.

Na jednom od malobrojnih preostalih salaša na Čikeriji – salašu 599, kako su ga sada vlasnici nazvali „Kuća na mrginju“, na čvrstim, jakim (neki kažu neuništivim) bagremovim stupovima izloženo je 20 fotografija koje je autor fotoaparatom zabilježio na ovim prostorima.

Mrginj lipanj2014-1Stihove hrvatskih pjesnika iz Vojvodine kazivali su Marija Jaramazović i Augustin Žigmanov, a posjetitelji su imali prigodu čuti i izvornu žensku pjevačku skupinu HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Mrginj lipanj2014-3Nudili su domaćini „namjernicima“, kojih nije bilo malo, i okrjepu – kruh i dud, te vino i rakiju, po kojima je ovaj kraj (bio) poznat. Imali su se čime i pohvaliti – na iskrčenom „pisku“ zelene se trsovi autohtone ovdašnje loze kevedinke. Primio se vinograd. Raste. Tako će biti i s kulturnim događajima – bit će ih tijekom čitave godine, obećao je vlasnik salaša 599 Tomislav Žigmanov.

Tekst: M. K.
Fotografije: Lj. D. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima