„Seminar bunjevačkog stvaralaštva“ predstavljen u „Ladu“

Objavljeno: 03.07.2014. Pregleda: 36

Predstavljanje seminaraZG2014-1Na poziv voditelja dva zagrebačka folklorna ansambla, 6. lipnja 2014. godine, u dvorani Folklornog ansambla „Lado“ u Zagrebu predstavljen je „Seminar bunjevačkog stvaralaštva“ iz Tavankuta. O seminaru je govorio Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“, koje i organizira ovaj edukativni događaj. Prof. Kata Suknović, jedna od predavačica na seminaru, ukratko je predstavila svoj kolegij, koji se pokazao vrlo atraktivan i popularan među polaznicima, a riječ je o bunjevačkoj narodnoj nošnji. Prof. Ljubica Vuković Dulić, koja na seminaru govori o kulturnoj povijesti bunjevačkih Hrvata, na prezentaciji je predstavila specifičnosti ovoga seminara, njegove prednosti i zacrtane ciljeve.

O samoj strukturi seminara, temama koje će se obrađivati i predavačima koji će se naći na III. seminaru bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu govorio je glavni voditelj seminara Ivica Dulić. Naglasio je nekoliko tema – ples, tradicijsko pjevanje, dječje igre, izradu ukrasa za kosu od slame, tradicijsko i scensko odijevanje narodne nošnje, tradicijsku tamburašku glazbu te tradicijski instrument gajde. Izrada suvenira od slame organizira se kao zasebni i izborni kolegij, na kojem će polaznici imati prigodu usvojiti osnovne tehnike pletenja slame.

Predstavljanje seminaraZG2014-2Tema svakog seminara jest i upoznavanje sa specifičnostima pojedinog običaja bunjevačkih Hrvata. Prošle su godine to bile kraljice, a ove će godine biti Dužijanca. Predavači na ovogodišnjem seminaru bit će uz spomenute i: Vojislav Temunović, Tamara Štricki, Edi Tajm, Senka Davčik, Andrija Anišić i Jozefina Skenderović. Na samome početku prezentacije prisutne su pozdravili organizatori te zamjenica ravnatelja FA „Lado“ Verica Radnić, koja je istaknula važnost bunjevačkog folklornog stvaralaštva u repertoaru mnogih plesnih ansambala u Hrvatskoj, pa tako i u samome FA „Lado“, koji bunjevačke plesove izvodi već četrdeset godina, a koji su od strane publike uvijek prihvaćeni s oduševljenjem.

Predstavljanje seminaraZG2014-3U programu predstavljanja III. seminara bunjevačkog stvaralaštva nastupili su Umirovljeničko društvo KUD „Vedar osmijeh“ te FS „Kolo“. Predstavili su dvije koreografije bunjevačkih plesova, koje su nastale na temelju usvojenoga znanja na prethodna dva seminara održana u Tavankutu.

Predstavnici tavankutskog HKPD-a „Matija Gubec“ tijekom boravka u Zagrebu susreli su se i s predstavnicima Grada Zagreba kako bi ih, kao jedne od glavnih pokrovitelja, izvijestili o radovima na Etno salašu Balažević, obavijestili o programima koji će se na tom salašu odvijati tijekom ljetnih mjeseci, te se dogovorili o programima koje će ovo društvo imati u Zagrebu na jesen.

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima