Dr. Bačić: Dodjelom sredstava s natječaja iskazana briga HNV-a prema udrugama

Objavljeno: 21.06.2011. Pregleda: 51

Gotovo sve hrvatske kulturne udruge koje su aplicirale s projektima na natječaj Hrvatskog nacionalnog vijeća za dodjelu sredstava u području kulture, dobile su sredstva, u traženom ili u manjem obujmu. Svečano potpisivanje ugovora obavljeno je 17. lipnja 2011. godine, u prostorijama HNV-a, uz nazočnost predstavnika udruga iz Subotice. Prilikom odlučivanja o dodjeli sredstava, Hrvatsko nacionalno vijeće nastojalo je prije svega da sve udruge dobiju novac, ali iz toga slijedi da nisu svi mogli dobiti koliko su tražili.

Trideset i četiri udruge prijavilo je 58 projekata, od kojih je za dobivanje sredstava odabran 41. Iz Subotice je sredstva s natječaja dobilo 14 udruga, a ukupan iznos na natječaju izdvojen za prvi dio godine je milijun dinara. Novac koji su putem ovoga natječaja dobile kulturne udruge pomoći će im tek u jednom dijelu njihovih planova, ali je iskazana briga Vijeća prema njima, ističe predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

«Ovo je oblik naše potpore udrugama i želimo pokazati da svrha ovoga Vijeća nije postojanje samo zbog sebe i ono ne troši novac samo za sastanke i za funkcioniranje ureda, već upravo da izravno pomaže rad udruga. Vodili smo računa o više kriterija, a jedan od njih je i je li udruga ove godine već dobila sredstva na nekom od natječaja, republičkom, pokrajinskom ili općinskom. Nismo željeli da neka udruga dobije novac po više osnova, nego da svima pružimo podjednake mogućnosti.»

Udruge su putem projekata ukupno tražile oko osam milijuna dinara i razumljivo je da nisu svi projekti mogli biti odobreni u traženim svotama, ali će zato u drugom polugodištu biti raspisan još jedan natječaj s istom svotom od milijun dinara, a možda i većom, u ovisnosti o tomu hoće li preostati nešto slobodnih novčanih sredstava, što prije svega ovisi o ishodu sudskog postupka s bivšim dužnosnikom HNV-a, Lazom Vojnićem Hajdukom, rekao je dr. Bačić.

hnv-potpisivanje ugovora2011-1Prvi je put da su gotovo sve udruge dobile određena sredstva na natječaju HNV-a od njegova osnutka, a svoje zadovoljstvo novim odnosom Vijeća prema udrugama istaknuo je član Upravnog odbora Festivala bunjevački pisama Vojislav Temunović.

«U svakom slučaju, čim nešto dobijemo na bilo kojem natječaju, moramo biti zadovoljni. Predsjednik HNV-a je lijepo rekao - koliko je novaca, toliko je i podijeljeno. Netko će biti više, a netko manje zadovoljan, ali to će biti jedna kockica u slaganju svih naših projekata, kako bismo ih lakše realizirali. To je samo za dio troškovnika, ali će pomoći da se jedan segment naše organizacije popuni.»

Vojo Temunović pohvalio je trud HNV-a kada su ih obavijestili o raspisanim natječajima raznih instanci i smatra to veoma bitnim olakšanjem za rad svih udruga.

Odobrena sredstva će tijekom sljedećeg tjedna biti prebačena na račune udruga.

Tekst i fotografije: Siniša Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima