Dramski odjel HKC-a „Bunjevačko kolo“ gostovao u Sisku

Objavljeno: 20.02.2018. Pregleda: 35

dramski odjel hkc u siskuSuradnja hrvatske i srpske manjine u dvama susjednim državama očitovala se protekloga vikenda u gostovanju kazalištaraca HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice u Sisku, na manifestaciji Teatar u gostima, koje organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Pododbor Sisak. Inicijativa za ovakav susret je dobila svoj rasplet i zahvaljujući dogovoru čelnika dvaju zajednica: dr. Slavena Bačića i dr. Milorada Pupovca. Glumci Odjela sljedećeg su dana odigrali predstavu za publiku u Osijeku, kao gosti Šokačke grane.

Ča Grgina huncutarija razveselila je publiku u Sisku koja je uz puno smijeha i interakcije pratila ritam glumaca Dramskog odjela subotičkog Bunjevačkog kola. Jednako tako bilo je i u Osijeku, u kazališnoj dvorani Šokačke grane, gdje su se i domaćini i publika dostojno pokazali. Postalo je i ovom prilikom jasno da su modusi suradnje hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj i potrebni i dobri. Dolazak u goste Hrvata iz Subotice pridonosi boljem razumijevanju dvaju naroda kroz kulturnu suradnju, ukazuje Jasna Korovljević iz SKD-a Prosvjeta, Pododbora Sisak:

„Želja nam je razvijati multikulturnost, i sukladno tome došli smo na ideju kako bi bilo sjajno da se mi kao Srbi iz Hrvatske povežemo s Hrvatima iz Srbije. HKC Bunjevačko kolo, kao najveći predstavnik Hrvata u Srbiji iz područja kulture, je naš poziv odmah prihvatio. Kroz razgovore i pripremu njihovog dolaska smo shvatili da zapravo imamo više sličnosti nego što se razlikujemo. Očekujemo da će ovo gostovanje imati pozitivan odjek među našim i njihovim sugrađanima i da će dati jednu bolju sliku o životu i radu manjina u naše dvije države te pružiti dobar primjer i drugima.“

Slični manjinski problemi u obje zemlje

Dolazak u goste Hrvata iz Subotice doprinosi boljem razumijevanju dvaju naroda kroz kulturnu suradnju nacionalnih manjina dviju država. Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin kaže kako je odjek u publici, ali i kod organizatora bio sjajan.

„Činjenica je da pučki humor ne poznaje granice, pa ni nacionalne. Publika je veoma dobro reagirala na izvedbu, osobito naših istaknutih glumaca. Nagrađivali su pljeskom svaki ulazak ili kraj scene. I redatelj Marjan Kiš je bio ugodno iznenađen pozitivnim prijamom publike u toj mjeri.“

U nastavku, Cvijin primjećuje kako su se članovi dvaju udruga dobro razumjeli, te da se zajednice nalaze u sličnim situacijama:

„U Sisku ipak postoji malo veći problem, više ljudi im odlazi, s obzirom na to da je industrijski i ekonomski život u značajnoj mjeri zamro. Ipak, zajednica postoji, a njezin kulturni život opstaje.“

Za goste iz Srbije upriličen je prijam kod gradonačelnice Siska Kristine Ikić-Baniček, razmijenjeni su darovi i dobre želje, a gosti su se upoznali s poviješću Siska kroz kraću turu po ovome gradu.

U sisačkom Pododboru SKD-a Prosvjeta već više godina djeluje dramska sekcija, a čiji članovi su realizirali ideju o manifestaciji u kojoj bi svake godine u Sisku gostovala jedna od amaterskih kazališnih skupina s kojom Društvo surađuje. Cilj je pokazati mogućnosti koje nudi kazališni amaterizam te razvijati i njegovati odnose s drugim društvima. Manifestacija je nazvana Teatar u gostima i u sklopu nje su do sada u Sisku gostovali Pozorište Duga iz Lopara (BiH) i dramska sekcija SKD-a Prosvjeta, Pododbora Pačetin.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima