Proslava crkvenog goda svete Katarine u Sotu

Objavljeno: 20.02.2018. Pregleda: 38

proslava crkvenog goda sv. katarine u SotuProslava crkvenog goda svete Katarine, zaštitnice Sota, za župljane je oduvijek predstavljalo veliku radost. Ove godine radost je bila mnogo veća, s obzirom na to da su radovi na izgradnji Pastoralnog centra, smještenog u župnom dvorištu, privedeni kraju. Tome su, osim župnika, zaslužni i oni sami s obzirom na to da su većinu poslova sami uradili, kako na pripremi terena tako i tijekom izgradnje objekta.

Danas s ponosom mogu reći da imaju jedan od najljepših pastoralnih centara u Srijemu, ako ne i mnogo šire. Ostalo je još samo da se završe sitniji radovi na vanjskoj fasadi i postavi ozvučenje, nakon čega će ovo velebno zdanje biti na raspolaganju župljana, kako za pastoralne tako i za kulturne i druge aktivnosti.

Dobrovoljni rad

Idejni projekt Pastoralnog centra u Sotu izradila je župnica iz Šida, inženjerka arhitekture zaposlena u Šidprojektu, Nevenka Vidić.

„Inicijativa je pokrenuta 2013. godine kada je župnik dao prijedlog da se izgradi dvorana koja će služiti ljudima za veće skupove: krštenja, svatove, daće i za druga događanja. Međutim, na ovom brežuljku bilo je prilično strmo, teren je bio prekriven šibljem, pa su najprije mještani odradili puno toga kako bi ga pripremili. Ja sam uradila projekt ove dvorane. Ona je dugačka 34 metra, široka 9 i može primiti 300 gostiju. Radilo se fazno, jer su sredstva bila jako skromna na samom početku. Temelji su rađeni na mobi mještana i drugih ljudi dobrotvora iz drugih župa. Kako su pristizali prilozi, radovi su se intenzivirali“, kaže arhitektica Vidić.

Bilo je potrebno uložiti puno truda i rada, o čemu svjedoči i župljanin Steva Jašćur.

„Na mjestu sadašnje dvorane nalazila se stara ‘kačara’ i šupa i u vrijeme dok je u Sotu bio župnik Čabrajac, ja sam mu predložio da adaptiramo te objekte u kojima bi se okupljala omladina. Prihvaćen je moj prijedlog i kada je došao vlč. Bošnjaković, krenuli smo s radovima. Staru štalu i objekte smo porušili i sve smo to uradili našim dobrovoljnim radom. Uz dosta našeg truda i pomoći sa strane, sredstava Đakovačko-osječke, Srijemske biskupije, Ministarstva vjera i drugih sponzora, ali i dobrovoljnim prilozima, uspjeli smo izgraditi dvoranu. Ne mogu da ne spomenem i naše vrijedne župljane i prijatelje iz Nijemaca koji su nam dosta pomogli. Želja nam je da ova dvorana bude višenamjenska. U planu nam je da ovaj prostor izdajemo i za mnoga slavlja, rođendane, svatove i on će biti dostupan svim mještanima“, kaže Jašćur.

Mir zbog opredjeljenja

Svečano obilježavanje blagdana započelo je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi posvećenoj svetoj Katarini, koje je predvodio župnik Nikica Bošnjaković u zajedništvu s vlč. Ivicom Živkovićem, župnikom u Hrtkovcima i grkokatoličkim svećenikom u Šidu Mihailom Režakom. Pozdravljajući vjernike iz Sota i okolice, u svojoj propovijedi župnik Bošnjaković je posebice naglasio da nam u životu sveta Katarina često može biti uzor.

„Ona je bila spremna ne samo riječima biti odbačena, nego biti odbačena i vlastitom smrću. Sve proizlazi od temeljnog opredjeljenja. Nažalost, ne živi danas svatko od nas vjeru. Onaj tko to čini, svjestan je što znači mir zbog kojeg je i sveta Katarina pristala dati život za svog Isusa.“

U Sotu, kao kod kuće

Svečanost je nastavljena u novoizgrađenoj dvorani uz prigodan program Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Šid i recitacije djece iz Sota koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Bila je ovo prigoda da svoje umijeće predstave javnosti u novoj dvorani.

„HKUD Šid čine članovi iz Šida, Sota, Batrovaca. Mi se ovdje u Sotu uvijek osjećamo kao kod kuće. Svake godine ovdje na svetu Katarinu, kao i na drugim manifestacijama, naši članovi predstavljaju sve ono što su tijekom godine radili. Soćani su imali veliki udio od osnivanja Društva, opremanja članova i neću pretjerati ako kažem da su Soćanke izradile najveći broj nošnji. Zato je radost velika kada smo zajedno, posebno sada kada je izgrađena dvorana“, ističe član Predsjedništva Društva Josip Hodak.

Svečano otvaranje dvorane planirano je za iduću godinu, do kada će se prema očekivanjima završiti i ostali radovi koji će dodatno uljepšati izgled Pastoralnog centra u Sotu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima