Društvo književnika Vojvodine nagradilo Petka Vojnića Purčara za životno djelo

Objavljeno: 25.04.2014. Pregleda: 41

PetkoVP nagrada2014Petko Vojnić Purčar dobitnik je nagrade za životno djelo Društva književnika Vojvodine. Nagrada mu je uručena na svečanosti u okviru godišnje skupštine DKV-a, održane 5. travnja 2014. godine, u velikoj dvorani Skupštine Grada Novog Sada. Ovu odluku donijelo je povjerenstvo u sastavu: Zoran Đerić (predsjednik), János Bányai i Nikola Strajnić. U obrazloženju odluke se, među ostalim, navodi kako je Vojnić Purčar najviše domete dostigao kao prozni pisac.

„Krajem šezdesetih pojavila se njegova zbirka priča 'Svetovi i satovi', a potom niz romana i pripovjedaka u kojima ovaj pisac već pet desetljeća izgrađuje složeni svijet koji obilježava panonska ravnica. Prizori gradova i salaša u razmjerima složenog pripovjedačkog jezika oslikavaju svjetove njegovih junaka, njihovu unutarnju potresenost, senzibiliziranost i sudbinsku ambivalentnost između podrijetla i snova, zemlje i slobode, realističke refleksivnosti i lirske melankoličnosti“, navodi žiri. Kako se dodaje, Purčar je kao pripovjedač stvorio i evocirao mnoštvo sudbina, anegdota, mitova i svjedočanstava. „U procesu emancipacije, koja je u prostorima naše kulture mijenjala predstavu romana, gradeći ga istovremeno kao jezično djelo i kao svjedočanstvo o malim ljudima i velikim snovima, o lokalnim i univerzalnim dramama i koloritu koji pripovijedanju daje ovlasti da tumači i razumijeva naše živote i naše vrijeme, Purčar je bio zapažen akter. Posebnu ulogu u tome ima njegov roman 'Dom, sve dalji'“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Priznanje struke
„Od svih nagrada koje sam dosad dobio ova ima poseban značaj, jer mi je dodijeljena od strane kolega, odnosno od struke. Također, znači mi i zbog toga jer žiri nagrade čine tako ugledna imena“, izjavio je za HR Petko Vojnić Purčar.

Petko Vojnić Purčar (Subotica, 1939.) autor je više knjiga pripovjedaka i novela, romanopisac (pet romana), pjesnik (pet pjesničkih knjiga) i dramski pisac (sedam kazališnih i TV drama). Djela su mu prevedena na više jezika. Zastupljen je u brojnim antologijama poezije i proze, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Dobitnik je NIN-ove nagrade, nagrade „Károly Sirmai“ i „Balint Vujkov Dida“, Oktobarske nagrade Novog Sada, a odlikovan je ordenom Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji. Živi u Petrovaradinu.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima