Duhovni kolaž u HKC-u „Bunjevačko kolo“ uoči Pedesetnice

Objavljeno: 18.06.2017. Pregleda: 35

Duhovni kolazDuhovni kolaž pod nazivom I vidje Bog da je dobro izveden je u četvrtak, 1. lipnja 2017., u HKC-u Bunjevačko kolo uoči Pedesetnice, svetkovine Duha Svetoga, „kao mali podsjetnik na to da smo Božja remek-djela te da smo u Kristu Isusu stvoreni za činjenje dobra“. Program su činili predstava Božje dlijeto i koreodrame koje je s mladima uvježbala Nevena Mlinko, voditeljica Dramske sekcije spomenutog centra, te suvremena kršćanska glazba po izboru Darka Temunovića.

 Program za sve dobi

U pitanju je svojevrsni rimejk, budući da je ovaj program, u drukčijem sastavu, 2009. godine pripremljen za HosanaFest. Tada je izvedena predstava, a tom je prilikom nastala i pjesma Božje djelo koju izvodi Vokalno-instrumentalni sastav Proroci, a koja je, uz ostale pjesme preuzete s interneta, upotpunila sadržaj nove verzije programa.

„Gledatelji su, prije svega, mogli doživjeti značajnu poruku, a to je da ih je Bog stvorio kao dobre, da ostanu dobri i da je svatko od nas originalno Božje djelo. Program smo nazvali duhovni kolaž zbog toga što se sastojao od predstave, suvremene kršćanske glazbe i suvremenog teatarskog izričaja koji se zove koreodrama. Tako da su posjetitelji prisustvovali jednoj duhovnoj pripravi za veliki kršćanski blagdan Pedesetnicu, tj. Duhove. Veći dio ovog programa bio je pripreman za ovogodišnji Susret mladih Subotičke biskupije u Baču i budući da je uložen veliki trud, odlučili smo ga prikazati i drugoj publici. Znači ne samo mladima, već i djeci i starijima, tj. svima koji su osjetljivi za duhovne sadržaje“, kaže autorica koreodrama Nevena Mlinko.

Proslava Boga na sceni

U predstavi i u koreodramama glumci su prije svega mladi dobre volje od kojih su se neki prvi puta našli na bini, dok neki već imaju iskustva u nastupima kao glumci Dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo ili kao recitatori. Među njima je formirana jedna skupina mladih koji pripremaju predstave za Hollyween, tj. noć uoči Svih svetih i za predstave koje su bile izvođene u okviru HosanaFesta. U svakom slučaju, postoji jedna ekipa koja nikada neće odbiti prigodu da proslavi Boga na sceni i koja je uvijek spremna prirediti ljudima lijep doživljaj. A tu ekipu ovom su prigodom činili Augustin Žigmanov i Davorin Horvacki, koji su igrali u predstavi, u koreodramama su glumile Ana Piuković, Katarina Piuković, Dorja Kujundžić, Petar Huska, Dario Marton, Slađan Bošnjak i Marko Radojević, pjesme su izveli Darko Temunović, Nikola Bašić, Anita Bašić i Martina Lišić, a autor aranžmana za pjesmu Božje djelo je Filip Čeliković.

Različiti dojmovi nakon izvedbi

„Izvođenje programa u Baču razlikuje se od ovog u Subotici. Naime, tijekom njegove izvedbe na Susretu mladih u zraku se osjećala ležernost i opuštenost, kao da nije postojala apsolutno nikakva barijera između izvođača i publike, jer su svi oni mladi i bilo je jako puno smjeha budući da je predstava svojevrsni 'stand up' između Boga i čovjeka. Bio je jako dobro prihvaćen i na koncu je nagrađen gromkim pljeskom. Isti takav pljesak dobili smo i u Bunjevačkom kolu, ali postojala je izvjesna smirenost u publici, jedno zaista duhovno ozračje, što nama i jeste bio cilj“, istaknula je Nevena Mlinko.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima