Tiskana knjiga o šokačkoj nošnji iz Monoštora

Objavljeno: 18.06.2017. Pregleda: 43

Dusanka Dubajic knjigaU nakladi Gradske knjižnice Karlo Bijelicki iz Sombora tiskana je knjiga Šokačka narodnja nošnja iz Bačkog Monoštora Dušanke Dubajić. Materijal za ovu knjigu prikupljen je prije 30 godina, ali je tek sada uz potporu Mjesne zajednice Bački Monoštor i Grada Sombora knjiga pred čitateljima. Prva promocija organizirana je u Monoštoru.

Dušanka Dubajić nije ni rođena u Monoštoru, nije ni iz hrvatske šokačke zajednice, ali je u ovom selu provela godine radeći kao nastavnik likovnog i u Monoštoru se prosto zaljubila u šokačku nošnju. Toliko da je četiri i pol godine predano sakupljala, bilježila, crtala, razgovarala s kazivačima i tako prikupljala materijal za knjigu.

„Kao nastavnica likovnog u Monoštoru sam provela 20 godina. Tijekom tih godina sa svojim učenicima sam prikupljala dijelove nošnje, stare alatke, grnčariju i ukrašavala učionice. Međutim, tek na nagovor kustosice Gradskog muzeja u Somboru Milke Kupusarević ja sam počela rad na prikupljanju materijala o šokačkoj nošnji. Iskreno, ne znajući u što se upuštam. Ali evo sada priznajem da sam imala i oko i ruku i srce za ovakvu knjigu. Ipak, ove i ovakve knjige ne bi bilo da nije bilo kazivača koje sam ja obilazila od kuće do kuće. Svaki podatak provjeravala sam iz tri izvora. Sve što sam prikupila zapisano je, preneseno na crtež i kroj. I tako četiri i pol godine“, kazala je na promociji knjige u Monoštoru autorica.

Kazivači su joj bile žene rođene oko prvog desetljeća prošlog stoljeća, a u knjizi je autorica opisala šokačku nošnju od kraja XIX. do polovice XX. stoljeća.

„Odjeća je jedan od upečatljivijih oblika tradicije, jedna od najupečatljivijih identitetskih odlika. Zato ovdje odajemo priznanje autorici na nesebičnom zalaganju i trudu, jer je njen trud omogućio da danas imamo u rukama kvalitetan opis nošnje, koja je jedna od osobenosti šokačkog življa nastanjenog u Monoštoru“, kazao je ravnatelj GK Karlo Bijelicki Vladimir Jerković.

Na promociji knjige u Monoštoru sudjelovala je Ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga KUD-a Hrvata Bodrog, a priređena je i izložba slika Marije Turkalj Matić i Stipana Kovača.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima