Dužijanca u Lemešu - četverodnevni program u znaku zahvale

Objavljeno: 25.07.2012. Pregleda: 47

duzijancalemes2012-1Tradicionalno, ovogodišnja lemeška dužijanca je trajala četiri dana, od 19. do 22. srpnja 2012. Započela je u četvrtak, 19. srpnja, kada je bila sveta ispovijed za bandaše, bandašice, članove udruge i puk. U petak je u velikoj dvorani mjesne zajednice otvorena izložba ručnih radova u različitim tehnikama i od različitih materijala. U večernjim satima priređeno je predavanje o velikanima hrvatske manjinske zajednice čije se okrugle obljetnice smrti obilježavaju ove godine. Predavač je bio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji se, među ostalim, osvrnuo i na Lemešane koji nisu „jubilarci", ali su mnogo pridonijeli hrvatskoj zajednici, kao što su Gaja Alaga, Mirko Vidaković, te braća Zdenko i Ivo Škrabalo, čija je majka rodom Lemešanka.

Nakon ovog ozbiljnog djela večeri promovirana je knjiga pjesama „Lira naiva 2012". Stihove pjesnikinja Mariške Pravdić, Ivane Petković i Lucie Knezi čitali su novi bandaši i bandašica te Marija Kovač, članica recitatorskog odjela. Da ova večer ne bude samo od riječi pobrinula se Aleksandra Pletikosić, svirajući i pjevajući teme iz filmova.

U subotu je na malom sportskom terenu priređen kulturno-umjetnički program koji su vodili Jašo (Ilija Ezgeta) i Joso (Kristijan Kovač), dva paora, usput „bistreći" politiku. U programu su sudjelovali gosti iz Mađarske, iz Bácsbokoda (Bikić), KUD „Bácsbokod". Oni su se predstavili njemačkim (švapskim) plesovima iz toga dijela Mađarske uz pratnju vlastitog puhačkog orkestra. Svojom pjesmom ovu je večer uljepšao i zbor „Musica viva" iz Lemeša, a naravno domaćin HBKUD „Lemeš" je pokazao svoje umijeće plesa - od mališana do veterana.

duzijancalemes2012-2Prema starom običaju, baćo, ove godine Danijel Kanjo, i nana, ove godine Ivana Petković, predstavili su nove bandaše i bandašice, a to su: veliki bandaš Dario Brkić, velika bandašica Marta Tošaki, mali bandaš Mladen Brkić i mala bandašica Kristina Kemenj.

Zvijezde večeri bile su članice tamburaškog sastava „Garavuše" iz Kutjeva. Ove mlade glazbenice lako su osvojile srca publike i zagrijale atmosferu najljepšim pjesmama iz svog repertoara.

Središnji događaj Dužijance bio je u nedjelju, 22. srpnja, popodne kada je služena svečana sveta misa zahvalnica u mjesnoj crkvi rođenja Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu predvodio je župnik iz Telečke Árpád Pásztor, a koncelebrirali su župnik iz Berega Davor Kovačević, župnik iz Bácsbokoda Gábor Pata, đakon Stipan Periškić uz pomoć mjesnog župnika Antala Egedija. Misno slavlje uveličao je dječji crkveni zbor uz pomoć pjevača HBKUD-a „Lemeš" predvođenih Melindom Batalo.

duzijancalemes2012-3Tijekom svete mise, molitvom kod križa zahvalilo se Bogu na urodu i lijepom vremenu u žetvi. Povorka je nastavila put mjesne zajednice, gdje ih je dočekao predsjednik MZ Aleksandar Vidaković. Novi bandaš i bandašica predali su mu blagoslovljeni kruh i krunu. U dvorištu Doma kulture odigralo se „bandašicino kolo", a nakon toga slavlje je nastavljeno u velikoj dvorani Doma kulture. Članovi HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Berega priredili su kratak program, a druženje se nastavilo uz večeru i glazbeni sastav „Zlatni zvuci Sombora".

Domaćin lemeške dužijance i ove je godine bio HBKUD „Lemeš", ali je organizator bio Savjet Mjesne zajednice, dok su financijska sredstva osigurana iz IPA programa prekogranične suradnje.

Tekst: Lucia Knezi
Fotografije: Ivan Horvat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima