Dužijanca 2016.: „Priskakanje vatre“ u Đurđinu i Tavankutu

Objavljeno: 01.07.2016. Pregleda: 68

Duzijanca2016 Priskakanje vatre Djurdjin 1Običaji u sebi nose veliku vrijednost. Stari se mogu prisjetiti kako je to bilo nekad, a djeca vidjeti i naučiti kako je to bilo u vrijeme njihovih djedova i baka. UBH Dužijanca postarala se da još jedan običaj sačuvaju od zaborava, pa je tako 23. lipnja 2016. godine, uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u dvorištu župe sv. Josipa Radnika u Đurđinu održana manifestacija Priskakanje vatre. Ovaj običaj od potpunog zaborava tumačenjem na temelju vlastitih iskustava sačuvao je Alojzije Stantić.

Duzijanca2016 Priskakanje vatre Djurdjin 2Sve prisutne goste i sudionike koji su se okupili pozdravio je direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković. U svom obraćanju spomenuo je novi projekt kojim bi napravili Etno salaš i hangar za stare mašine, te Takmičenje risara za ubuduće stacionirali u Đurđin.

Prisutnima se obratio i vlč. Andrija Anišić, a gosti ove manifestacije bili su vlč. Stjepan Beretić, te mjesni župnik vlč. Miroslav Orčić.

Program koji je vodila Ana Dulić uzveličali su djeca i mladi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo, te djeca i mladi HKPD-a Đurđin. Cijeli program glazbeno su pratili članovi tamburaškog orkestra HKC-a Bunjevačko kolo.

Kako bi Priskakanje vatre bilo autentično, te da kuružnje ne nestane i vatra se ne ugasi brinuli su se Stipan Kujundžić i Martin Gabrić. Nažalost, zbog poklapanja proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Subotici, broj uzvanika i gostiju bilo je znatno manji od očekivanog. (A. D.)

Duzijanca2016 Priskakanje vatre TA 1Kao i godinama unatrag, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec je i ove godine organiziralo Priskakanje vatre u povodom blagdana svetoga Ivana Krstitelja koji je u narodu poznat kao sveti Ivan Cvitnjak, 25. lipnja 2016., na Etno salašu Balažević. Želja i cilj Društva je sačuvati običaj i prenijeti na mlađe naraštaje.

U priskakanju vatre okušali su se brojni mještani Tavankuta, ali i gosti iz okolice. Stariji su pričali o tome kako je običaj izgledao u vrijeme njihove mladosti, a mladi i djeca s radošću su sudjelovali u njemu. Među posjetiteljima su se našli i turistički novinari iz Kine koji su zabilježili ovo događanje, kao i druge aktivnosti udruge. (I. D.)

Duzijanca2016 Priskakanje vatre TA 3

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima