Festival „Djeca su ukras svijeta“ održan u Tavankutu

Objavljeno: 01.07.2016. Pregleda: 36

Djeca ukras svijeta2016 1Dvadeset i jednu godinu traje Festival dječjeg stvaralaštva. Pokrenut je 1996. godine, kada je HKPD Matija Gubec obilježavalo svoj pedeseti rođendan. Nakon dvadeset godina kontinuiranoga trajanja potvrđuje se njegova opravdanost kao mjesta na kojem djeca rado predstavljaju svoje pjevačko i plesačko umijeće. Zahvaljujući mladim entuzijastima, voditeljima folklornih skupina Sandi Benčik i Darku Prćiću, Festival je i među najmlađim članovima tavankutskoga Društva shvaćen kao manifestacija koju zajedno grade.

Djeca ukras svijeta2016 2Zahvaljujući osnovnoj školi, rad folklornih sekcija se održava u njenom prostoru, jer je Dom kulture već godinama izvan upotrebe. Partneri ovogodišnjeg Festivala bili su Inovativna mreža iz Subotice i Osnovna škola Matija Gubec, u čijoj organizaciji su djeca četvrtih razreda osnovne škole potaknuta da izrade likovne radove na temu zaštite okoliša i očuvanje tradicije Hrvata u Srbiji. Izložbu radova je otvorila učiteljica IV. b razreda Ljubica Francišković.

Djeca ukras svijeta2016 3Program Festivala održan je 26. lipnja 2016. godine, na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević, a okupio je osam društava. Festival je prigodnim riječima otvorila Jadranka Stantić, predstavnica Inovativne mreže iz Subotice. Na ovogodišnjem festivalu svoje su umijeće predstavili, osim članova HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, i druge gostujuće dječje skupine: HKC Bunjevačko kolo ogranak iz Starog Žednika, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora, HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Bačkog Brijega, KUD Hrvata Bodrog iz Bačkog Monoštora, HKPUD Matoš iz Plavne, Talijanski kulturni centar Piazza Italia iz Subotice i KUDŽ Bratstvo iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima