Dvjestoti broj dječjeg podlistka Hrvatske riječi

Objavljeno: 16.06.2021. Pregleda: 56

hrcko 20021. srpnja 2021. godine izišao je 200. broj Hrcka, dječjeg podlistka Hrvatske riječi. Druženjem članova uredništva i suradnika, prošloga tjedna u NIU Hrvatska riječ obilježen je ovaj jubilej. Prvi broj Hrcka izišao je 15. prosinca 2003., sljedeći za Uskrs 2004., a te su godine tiskana još četiri broja. Od početka 2005., podlistak izlazi svakog pretposljednjeg petka u mjesecu. 
Urednica Hrcka Željka Vukov je na proslavi podsjetila kako je cilj časopisa njegovanje i učenje hrvatskog jezika i pravopisa, ali i razveseliti i educirati djecu uz njima zanimljive i bliske teme. 
„Neke rubrike su prisutne od samih početaka, a neke su se mijenjale i dorađivale, pa je tako u proteklom periodu u Hrcku bilo oko 50 različitih rubrika. Kroz ovih 200 brojeva u Hrcku je pisalo, crtalo, fotografiralo... više od 30 vrijednih suradnika koji su činili ili i danas čine redakciju, a veliki je broj i vanjskih suradnika", kazala je ona.

Početci, ime i maskota

Prvi broj Hrcka osmislili su i uradili Ivana Petrekanić Sič (prva i dugogodišnja urednica) i Zoltan Sič, koji je ujedno i kreirao izgled Hrcka, te mu nadjenuo ime.
„Kada se te 2003. godine u okviru NIU Hrvatska riječ počelo pričati o potrebi postojanja dječjeg podlistka, obratila sam se tadašnjem ravnatelju Zvonimiru Perušiću sa željom da sudjelujem u tome, a on mi je nakon prvog razgovora ponudio da budem urednica. Iako nisam imala iskustva u uređivanju novina, no svjesna važnosti pokretanja jednog takvog lista, prihvatila sam taj izazov. U ovom pionirskom pothvatu veliku pomoć i potporu imala sam od mog sadašnjeg supruga Zoltana Siča, s kojim smo osmislili i napravili prvi broj Hrcka, a u stvaranju sljedećih brojeva, sa svojim iskustvom i kreativnim idejama, veliku pomoć pružile su mi Katarina Čeliković, Ana Čavrgov, Marina Piuković, Bernadica Ivanković, Vesna Huska. Nastajale su nove rubrike, širio se broj suradnika, uključili smo učiteljice, animirali vrtićance i školarce i Hrcko je postajao sve ljepši i bogatiji. Nakon nešto više od deset godina mog takvog angažmana, ‘glavnu riječ’ preuzela je moja draga kolegica Željka Vukov i tako naša djeca, evo već gotovo 18 godina, imaju svoje novine, svog Hrcka, jedini dječji podlistak na hrvatskom jeziku u Srbiji", kaže Petrekanić Sič.
Nakon više razmatranih prijedloga, Zoltan Sič je bio taj koji je Hrcku osmislio ime, a ubrzo i nacrtao njegov danas prepoznatljivi lik. 
„Nakon toga smo osmišljavali rubrike, iscrtavali i planirali svaku stranicu, koristili se čime smo znali i raspolagali. Kada se sjetim, sada sve djeluje tehnički prosto, ali smo radili s entuzijazmom i ljubavlju. Bilo je fantastično zamisliti da će ono što stvaramo čitati djeca. Naravno, trebao se pronaći balans između edukacije i zabave. Kada je prvi broj izašao, imali smo veliku moralnu podršku, ali se na kraju redakcija svela na nekoliko stalnih suradnika i djecu iz hrvatskih odjela, koju smo animirali da šalju radove. I polako smo rasli i sazrijevali. Ubrzo je novinar Dražen Prćić predložio pokretanje Hrckovog maskenbala koji je bio pun pogodak. A zatim je napravljen i kostim. Autor sam rubrika sa zadaćama, križaljkama, koje radim od prvog broja do danas. Redovito pišem Kinomaniju, a nekad su postojale i rubrike Sveznalica, Jeste li znali, Školske šale itd. Za ubuduće bitno je da se u rad što više uključe djeca, jer se redakcija treba osvježiti. Nove generacije donose nove ideje, te treba neke rubrike modernizirati ili dopuniti, uvesti potpuno nove. Na koncu, nadam se da ću još dugo biti dio ove sjajne ekipe hrckovaca", kaže Sič.

Dio odrastanja djece

Od prvoga broja prošlo je sedamnaest i pol godina. Kako se prigodom prošlotjedne proslave jubileja moglo čuti, suradnicima časopisa je zadovoljstvo biti dio ove sada već dobro utemeljene priče koju, kako napominju, smatraju važnom za odrastanje djece iz hrvatske zajednice. 
Jedna od suradnica je i odgojiteljica Marina Piuković, koja radi više rubrika, a od kojih je najstarija Kutić za vrtić.
„Imam jedan folder po godinama u kojem su svi moji radovi za Hrcka i kad ga pogledam, nanizalo se do sada puno toga. Najvažnija je mašta. Kutić za vrtić je rubrika koja se od prvih brojeva nije gasila ni mijenjala. U vrtiću imamo dječje radove koji su pravo blago, možemo pitati djecu za savjet za uređivanje neke stranice. Slikopriče postoje dvije-tri godine, to mi je bio veliki izazov i sretna sam što mi je Hrcko dao priliku da se okušam u peru. Mozgalice su novija rubrika. Radim i rubriku Moj kućni ljubimac. Sve u svemu, sretna sam što sam dio Hrckove ekipe", kaže Piuković.
Vjeroučiteljica Vesna Huska radi u školi, što joj pomaže da djeci kroz svoje tekstove ponudi aktualne i zanimljive sadržaje. 
„Sjećam se prvog sastanka suradnika i iskreno tada još nisam znala što bih uzela pisati. A evo do sada sam pisala puno različitih rubrika. Mislim da je prva rubrika bila Kutak za djecu i roditelje, a potom Djeca i mediji, kada sam, još prije nego je internet bio ovako razvijen, prikupljala linkove gdje bi djeca mogla pronaći neke zanimljive sadržaje. Poslije je došla rubrika i Teen kutak, u kojoj sam se ponajviše pronašla. Od dijela tih tekstova objavljena mi je i knjiga Dnevnik jedne cure i jednog dečka. Pisala sam i rubriku Iz narodne škrinje, to su moja osobna sjećanja i sjećanja mojih bližnjih na neka starija vremena, što je uključivalo i fotografije koja sam radila. Jedno vrijeme sam radila i Kreativni kutak, recepte... Hrcka shvaćam kao igru, uvijek mi je stalo da to budu sadržaji za koje se nadam da su bliski djeci. Nastojim potaknuti djecu da više čitaju, bez obzira na svu digitalnu zbilju koju živimo. Budući da radim u školi, znala sam se raspitivati među djecom čitateljima o dojmovima, osluškivati o čemu žele čitati", kaže Huska. 

Dobar prijem kod čitatelja

Bernadica Ivanković piše za više rubrika poput Hrckovog kuhara i Upoznajmo vršnjake i to je, kako kaže, angažman koji je opušta i u kojem uživa. 
„Moje rubrike su one u kojima je potrebno ‘uživo’ doći do djeteta, animirati ga i predstaviti ga drugim čitateljima. Jednom prilikom kad sam radila Hrckovog kuhara, otkrila sam koliko je zapravo Hrcko čitan. Naime, jedna djevojčica pokazala mi je kako i ona ima svoj kuhar, a to su u stvari bili isječci iz ranijih Hrckovih kuhara. Rekla je i da joj fali jedan broj te pitala možemo li joj pomoći da dođe do njega. Ona je s ponosom dočekala svoj red da dođe u tu rubriku. Takvi i drugi slični pozitivni komentari od djece puno znače. Drago mi je da smo dio ove priče i da će ona biti aktivna dugo nakon nas i da ćemo uskoro imati i nasljednike koji će nastaviti našim stopama", kaže Ivanković.
Petar Tikvicki autor je stripa na zadnjoj stranici Hrcka
„Zadovoljstvo mi je raditi stripove za djecu. U prosincu će biti osam godina kako su me angažirali. Volim raditi strip, moja generacija je odrasla na stripu, nema onog koji nije imao bar jedan strip u svojoj torbi. Ima pozitivnih komentara, neki koji su čitali te stripove s početka, sad više nisu dječurlija", kaže Tikvicki.
Danas uredništvo Hrcka čine Ivana Petrekanić Sič, Bernadica Ivanković, Zoltan Sič, Katarina Čeliković, Marina Piuković, Vesna Huska, Nevena Gabrić, lektor je Zlatko Romić, ilustratorica Adrijana Vukmanov Šimokov, tehnički prijelom rade Thomas Šujić i Jelena Ademi, a fotografije izrađuje Nada Sudarević.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima