U Novom Sadu održano „Preprekovo proljeće 2021."

Objavljeno: 15.06.2021. Pregleda: 51

susret ljubitelja poezijeHKUPD Stanislav Preprek organiziralo je 29. svibnja 2021. godine pred sedamdesetak posjetitelja, u Franjevačkom kulturnom centru Bonaventurianum u Novom Sadu pjesničku manifestaciju Preprekovo proljeće 2021. Bogat program namijenjen ljubiteljima poezije, koji je vodila glumica Željka Jelić, započeo je uručenjem nagrada prošlogodišnjim pobjednicima istoimena natječaja, budući da Preprekovo proljeće 2020. zbog epidemije nije održano. Treću nagradu za pjesmu Među zidovima dobila je Mirjana Kiževski iz Kaća, drugu, za pjesmu Berba Davorka Črnčec iz Varaždina, a prvu nagradu dobila je pjesma Branke Dačević Buđenje prirode. 

Monografija i antologija

Ovogodišnja je manifestacija počela obraćanjem predsjednika Udruge Krešimira Tkalca. 
„Protekle godine smo slavili 15 godina otkako Udruga postoji. Ona je za nas bila teška, no ipak smo održali Preprekovu jesen i godišnji koncert. Tiskali smo monografiju, koju danas predstavljamo, antologiju Stablo staro, vrijeme slavno u kojoj su sabrane pjesme zbornika Preprekovo proljeće, objavljene od 2009. do 2019., koja je također naš dar vama, te zbirku poezije A ča Mladena Franje Nikšića. Ipak, narednih 15 godina ovisi samo od toga hoćemo li imati svoj prostor. Ako ga ne budemo imali, svoj rad ne možemo nastaviti. Plašimo se da će, ako ne dobijemo prostor, energija, dobra volja i hrabrost naših članova biti izgubljeni", kazao je Tkalac.

Recenziju antologije Stablo staro, vrijeme slavno iz pera Franje Nagulova pročitala je dr. Dragana V. Todoreskov, ponudivši na kraju osvrta i svoje viđenje značaja objavljivanja novosadskih zbirki poezije pod Preprekovim imenom i pozvavši sve autore te sve one koji su „voljni da se njihove pjesme kroatiziraju" da doprinose njima i dalje. 

Ovogodišnji pobjednici 

Natječaj ovogodišnjega Proljeća završen je sa 17 prijavljenih pjesama autora i autorica iz Srbije i Hrvatske, koje je ocjenjivalo povjerenstvo koje su činili Franjo Nagulov, Ana Marija Kaluđerović i Dragana V. Todoreskov. Treća je nagrada dodijeljena pjesmi Prelijepi dane Ivana Gaćine, druga nagrada pjesmi The Story from London Antuna Kovača dok je prva nagrada pripala sonetu Kada preostala je samo strava Denisa Peričića. Po mišljenju povjerenstva, „u pjesmi se lirsko ja pita o visokim dometima navedene forme, ali i o svrsi poezije i ljepote u svijetu nakon Auschwitza, te vješto spaja potragu za adekvatnim lirskim izričajem s aktualnim problemima, uz visok stupanj ironijskoga otklona od zbilje". 
Manifestaciju su pjesmom tradicionalno uljepšale članice ženske pjevačke skupine udruge Preprek.
Preprekovom proljeću nazočili su, među ostalim, i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, konzul prvoga razreda Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković dok je pozdravno pismo poslao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, čiji predstavnik nije mogao nazočiti zbog pandemijske situacije. Održavanje manifestacije podržali su i Grad Novi Sad, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, te Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.   

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima