Film Branka Ištvančića u Grčkoj

Objavljeno: 28.08.2016. Pregleda: 45

film branka istvancicaDokumentarni film Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 1. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beyond the Borders (Preko granica) koji će se održati od 28. kolovoza do 3. rujna na grčkom otoku Castellorizo. Film će se natjecati za jednu od nagrada za najbolji povijesni i najbolji socio-politički dokumentarac u konkurenciji od 15 filmova. Organizator i pokretač ovog međunarodnog festivala dokumentarnog filma je Zaklada helenističke povijesti (The Hellenic History Foundation) koja je osnovana 2008. godine od strane tima mladih povjesničara i znanstvenika (bivših suradnika Helenskih književnih i povijesnih arhiva) s ciljem očuvanja, dokumentiranja i širenja suvremene povijesti.

Ovaj festival ima za cilj postati mjesto okupljanja grčkih i stranih dokumentarnih filmskih autora kako bi mogli promovirati svoje radove i stvoriti nove mogućnosti za suradnju u međunarodnim koprodukcijama.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean- Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom ove godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 8000 gledatelja. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i suradnici.

Film je premijerno prikazan u veljači 2016. godine u dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao veliki interes u javnosti i kod publike.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor’s Documentary u Francuskoj, film je nagrađen na ovogodišnjem festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat u Rijeci nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Revija nošnji
  • XVII. festival dječjeg stvaralaštva Dužijanca malenih
  • Dužijanca malenih
  • Djeca su ukras svijeta
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima