IX. Etno kamp Hrvatske čitaonice

Objavljeno: 29.08.2016. Pregleda: 58

deveti etno kamp 1Pjesma, ples, radionice, druženje, sviranje, gluma, kuhanje, molitva, igra... obilježja su i ovogodišnjeg devetog po redu Etno kampa koji je u organizaciji Hrvatske čitaonice i logističku potporu Gradske knjižnice Subotica održan posljednjeg tjedna kolovoza odnosno od 22. do 26. kolovoza 2016. godine. U petodnevnom kampu sudjelovalo je 90 djece osnovnoškolske dobi s kojima je u različitim terminima radilo oko 50 volontera. Osim djece iz Subotice i okolnih sela u kampu je bilo i desetak drugara iz Novog Sada, Beograda, Zagreba i Hvara.

Kreativno-manualne radionice

Organizirano je nekoliko vrsta kreativno-manualnih radionica prilagođenih različitim interesima i dobima djece. Koristili smo prirodne materijale ili one za reciklažu i tako naučili čuvati okoliš.

U već tradicionalnim kreativno manualnim radionicama djeca su se upoznala s tehnikom izrade ukrasnih predmeta od slame, heklanjem,deveti etno kamp 4 izrađivala su nakit od materijala i pamučnih traka, podmetače za čaše Decoupage tehnikom, leptire i kućice za ptice od PVC flaša, notese u obliku krafne (fanka), okvire za slike od prirodnih i otpadnih materijala (od grančica i kartona za jaja) i Cubo magico kocke s fotografijama običaja Hrvata Bunjevaca.

Kuharska radionica

Već petu godinu u kampu imamo kuharsku radionicu u kojoj je zaista bilo jako zabavno. U kuharskoj radionici djeca su uz pomoć snaš Koce s Bikova prvo naučila praviti taranu koju su potom i skuhali s kobasicom.

Folklor

Naš Etno kamp je i po tome etno što uvijek nešto naučimo o narodnim običajima, o svojoj povijesti. I ove smo godine naučili ponešto o našim velikanima (125 godina od rođenja Pere Tumbas Haje) ali smo se oprobali i u folkloru. Naučili smo plesati dva bunjevačka plesa: Jastuk tanca i Rokoko.

Tamburaška radionica

Folkloraše su naravno pratili tamburaški koji su vrijedno i strpljivo vježbali ove dvije igre. Na koncu su skupa nastupili.

Moderni ples

Na radionici modernog plesa djeca su plesala na dvije poznate glazbene numere: I Like To Move It  i Daj obuci levisice.

Dramska radionica

Najviše zainteresiranih je kao i uvijek bilo za dramsku radionicu. Organizirana je i audicija. Polaznici dramske sekcije su sami izradili lutke kojima su udahnuli život i tako pripremili lutkarsku predstavu. Posljednjeg dana glumci su izveli predstavu Nije lako biti ja ili Zvjezdice kampa za što su sami izradili scenografiju i lutke.

deveti etno kamp 3Duhovna radionica

Tema duhovne radionice bila je aktualna Godina milosrđa. Pričali smo o simbolima kršćanstva, ribi, križu i djelima ljubavi.

Sveta misa

Kao zajednica okupili smo se i na svetoj misi koju je služio vlč. Dragan Muharem. Zahvalili smo Bogu na raspustu, prekrasnom Etno kampu, na svim volonterima i animatorima, organizatorima i donatorima. Sjetili smo se i nove školske godine koja je ubrzo potom uslijedila.

Duhovno pjevanje

Već dugi niz godina se družimo s Nikolom i Anitom iz Proroka i svi smo sretni zbog toga. Oni nas uvijek nauče nove dvije pjesme, te sad imamo već popriličan repertoar. Ovoga puta smo pjevali Zato pjevam ti  i Ja nosim radost u srcu.

Izlet i Dječje seoske igre

I ove smo godine jedan dan bili na izletu. Bili smo na Pivčjem salašu kod Bikova. Posjetili smo salaš obitelji Mire, Petra i Vedrana Kuntića koji su nas više nego lijepo ugostili. Najprije su vidjeli što sve sadrži jedno seosko gospodarstvo, a potom su obišli plastenike gdje su vidjeli i naučili kako se uzgaja povrće. Djeca su posebno uživala u igricama koje su za njih pripremili mladi volonteri.

Tradicijsko pjevanje

Na radionici tradicijskog pjevanja naučili smo i kako su to nekad pjevali naši stari. Profesorica Tamara Štricki iz Glazbene škole je djecu uvježbala i naučila pjevati pjesme Kolo igra, tamburica svira i Cupanica.

Posjet Hrcka

Hrcko, maskota podliska Hrvatske riječi i ove je godine posjetio sudionike Etno kampa.

Završna priredba

Posljednjeg petog dana Etno kampa za sve roditelje, bake, djedove, prijatelje i rodbinu priređena je i završna priredba na kojoj su djeca pokazala što su sve naučila i radila u Etno kampu.

Prodajna izložba dječjih uradaka

Svi uradci nastali u Etno kampu izloženi su na izložbi koja je priređena posljednjeg dana kampa, u petak, 26. kolovoza 2016. godine.

Za organizaciju ovog kampa bila je zaslužna Bernadica Ivanković, predsjednica Hrvatske čitaonice kojoj je u radu pomogao veliki broj volontera, svaki u svom području. U različitim terminima tijekom kampa s djecom je radilo oko 50 ljudi, netko svega par sati, a netko svaki dan.

I ovaj, deveti po redu Etno kamp Hrvatske čitaonice pokazao je još jednom važnost ovakvih manifestacija za djecu koja su ovdje na vrlo edukativan i prijemčiv način naučila ponešto o svojoj povijesti sve u cilju razvijanja i očuvanja nacionalne svijesti. Zajedništvo, koje je ove godine bilo još više izraženo jer su se priključila djeca i iz drugih mjesta, je od posebnog značaja

 

Izvor: Katarina Čeliković

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima