Franjevci i arheolozi na istom poslu

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 35

Potpisivanje sporazuma Franjevacki Bac2013Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Fonda „Vekovi Bača“, franjevačkog samostana iz Bača i Franjevačke provincije „Ćirila i Metoda« iz Zagreba, potpisali su 28. studenoga 2013. godine u Zagrebu dva sporazuma. Jedan se odnosi na realizaciju projekta očuvanja i restauracije regije zapadnog Balkana kojim je franjevački samostan u Baču izabran za jedan od tri lokaliteta u koji će biti uložena sredstva koja će osigurati Europska unija. Drugim sporazumom predviđeno je da se u prizemnom dijelu franjevačkog samostana u Baču prilagodi prostor za edukacijsko-muzejski postav.

„Važnost ovih sporazuma je velika, jer njihovim potpisivanjem završavamo prikupljanje sve potrebne dokumentacije koja će ovih dana biti dostavljena Europskoj komisiji, kako bi ugovor o financiranju između Republike Srbije i Europske unije bio potpisan što prije i sredstva stavljena na raspolaganje već 2014. godine“, izjavio je direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

U franjevačkom samostanu sačuvano je vrijeme koje se mjeri stoljećima. Crkva potječe još iz XII. stoljeća, a prije nego što je postala dio samostanskog kompleksa, po padu tvrđave Bač postala je džamija. U ratovima koji su se vodili do kraja XVII. stoljeća na bačkim prostorima, samostan je u više navrata rušen, paljen i obnavljan, pa otuda i arhitektonsko šarenilo samostanske crkve. Vidljivi su tragovi romanike, kao i kasnijih gotskih prepravki i baroknog dograđivanja.

Tri izabrana lokaliteta
Franjevački samostan u Baču jedan je od tri izabrana lokaliteta na zapadnom Balkanu, pokraj Tvrđave u Banja Luci u Bosni i Hercegovini i arheološkog nalazišta Aplonija u Albaniji, koje će u sklopu projekta očuvanja i restauracije regije Europska unija financirati s ukupno 2,8 milijuna eura.

U samostanu se čuva italokritska ikona slikara Dime rađena 1687. godine i slika „Tajne večere“ u baroknom stilu iz 1737. Najstariji i stilski najzanimljiviji dijelovi su prostrana romanska apsida – svetište i ostaci gotičkih fresaka iz XV. stoljeća, kao i masivni samostanski zvonik na osnovama iz XII. stoljeća, koji daju upečatljivo obilježje ovom zdanju.

„Osim građevinskih i konzervatorskih radova na samom samostanu, predviđa se i jedan dio poslova vezanih za proširenje korištenja dijela samostana u muzejsko-edukacijsku namjenu. Sve to bi doprinijelo osnaženoj turističkoj posjeti našeg mjesta“, istaknula je direktorica Fonda „Vekovi Bača“ Vesna Glavočević i dodala, da bi se u samostanu održavale radionice, stručni skupovi i drugi odgovarajući programi koji ne bi narušavali mir ovog sakralnog objekta i bili adekvatni i primjereni ovom prostoru. „Turisti ga posjećuju zato što je star i očuvan, a ta očuvanost je sad već došla u pitanje, i zbog svega toga se radi na njegovoj obnovi, ali pod stručnim nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i kulture, jer je neophodno zadržati tu njegovu starinu i patinu koju on ima da se ne bi desilo da samostan zablista u nekom novom sjaju i izgubi ono zbog čega turisti dolaze vidjeti ga“, zaključuje Vesna Glavočević.

Tekst i fotografija: Viktorija Kovačev

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima