Gala koncert Subotičkog tamburaškog orkestra

Objavljeno: 27.09.2015. Pregleda: 32

Gala koncert STO2015-2Kako je u najavi ovoga koncerta rekao doajen subotičke tamburaške glazbe i umjetnički voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović, ovakvu vrstu glazbe (klasičnu) jako je teško aranžirati za instrument kakav je tamburica i potrebno je jako dobro poznavati tamburaški orkestar, te znati što se može i na koji način interpretirati. Ali, nakon njihovog koncerta 21. rujna 2015. godine, u kazališnoj dvorani Jadran, upriličenog skupa sa zborom Pro musica i opernom solisticom Isabellom Guzsvány, čini se kako zlatne ruke glazbenika STO-a mogu na svojim tamburicama odsvirati i najzahtjevniju melodiju ili temu u svom tamburaškom aranžmanu.

 

Gala koncert STO2015-3Voditeljica koncertne konferanse Nevena Mlinko upoznala je prepuni auditorij, do posljednjeg mjesta ispunjenog nekadašnjeg subotičkog kina Jadran, s detaljima gala koncerta koji je Subotički tamburaški orkestar pripremio za ovu jedinstvenu umjetničku prigodu i s prvim notama Uvertire za operu Carmen Georgesa Bizeta započela je nesvakidašnja tamburaška glazbena čarolija. Na sceni, koja je u pojedinim numerama i njihovom glazbenom zahtjevnošću brojila više od 70 glazbenika i pjevača, potom su se smjenjivale izvedbe Sviridonova (Snježna oluja), Händela (Aleluja iz oratorija Mesija), Gotovca (završno kolo opere Ero s onoga svijeta), Verdija (Zbor Židova iz opere Nabucco i Zbor Cigana iz opere Trubadur), ponovno Bizeta čiju je ariju Habanera iz opere Carmen maestralno izvela Izabella Guzsvány, kao alternacija najavljenoj, ali zbog bolesti spriječenoj Alenki Ponjavić Vojnić, te Johanna Straussa mlađeg (opereta Šišmiš).

Gala koncert STO2015-5Isabella Guzsvány izrazila je svoje dojmove koncertom: „Uskočila sam kao alternacija prije samo dva dana, iako sam i sama u poodmaklom stadiju trudnoće i nije mi baš jednostavno izvoditi zahtjevne operne role, ali mi je vrlo drago što sam sudjelovala u ovom lijepom koncertu. Nastup sa Subotičkim tamburaškim orkestrom je bio jedno novo iskustvo za mene, i vjerujem kako ćemo i u budućnosti još koji puta zajedno nastupati“.

Kao posebnost ovoga koncerta uslijedilo je tamburaško izvođenje glasovite Vangelisove kompozicije Osvajanje raja, koja je prvi put doživjela svoj tamburaški aranžman, uz glasovnu pozadinu zbora Pro musica. U nastavku programa uslijedila je pjesma O fortuna iz glasovite scenske kantate Carla Orffa Carmina burana i još jedna pjevačka bravura gostujuće operne dive, koja je, unatoč poodmakloj trudnoći, vjerno dočarala ariju Silvije iz Kálmánove Kneginje čardaša, što je publika osjetila i velikim pljeskom sudjelovala u završnoj izvedbi.

Konac ove lijepe, tamburaški čarobne subotičke večeri uslijedio je izvođenjem Verdijevog Trijumfalnog marša iz opere Aida, djela čijem su se potpunijem glazbenom doživljaju pobrinuli i gostujući trubači Lénárd Guzsvány i Mate Colić. Na bis, na zahtjev oduševljene publike, uslijedilo je zajedničko izvođenje jednog klasičnog bačkog tamburaškog evergrina, besmrtne pjesme Hej salaši Zvonka Bogdana.

Gala koncert STO2015-1-mSubotičkim tamburaškim orkestrom i zborom Pro musica ravnale su Marijana Marki i Kristina Čikoš. „Sve je bilo kako smo uvježbavali, a povrh svega orkestar nikada nije u ovom sastavu nastupio u ovoj dvorani i sve je to bilo jedno novo iskustvo za sve nas. U početku je bilo malo teško koordinirati sve aktere koncerta, kako svirače tako i pjevače zbora Pro musica, no s vremenom smo sve uštimali i postigli željenu kvalitetu. Istaknula bih Trijumfalni marš, jer to još nitko nije izvodio, a dodatno smo uključili i trube pa je njihovu snagu je trebalo izbalansirati u zvuk našeg orkestra“, rekla je Marijana Marki.

Gala koncert STO2015-4Stipan Jaramazović, umjetnički voditelj STO-a, nakon koncerta je izjavio kako je jako zadovoljan, jer su sve izvedbe bile dobre. „Nakon godinu dana vrijednog i marljivog rada veliki kamen mi je pao sa srca, jer u pitanju je jedan iznimno zahtjevan program. I u tehničkom i u intelektualnom smislu, jer mnogi članovi našeg orkestra su još uvijek vrlo mladi i trebali su biti mentalno na visokoj razini jedne teške glazbene zadaće. S druge strane, sama organizacija koncerta je bila vrlo tehnički zahtjevna jer je trebalo uskladiti sve njegove činitelje, a reakcija publike je pokazala kako smo ipak uspjeli sve uraditi na visokoj razini.“

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima