Vojvođanski Hrvati na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima

Objavljeno: 26.09.2015. Pregleda: 32

Vinkovacke jeseni2015-1-m„Jest, jubilarne su to Vinkovačke jeseni, ljepše i bogatije no ikoje do sada i neizmjerno sam zahvalan utemeljiteljima što su ih odmah nazvali jesenima. Ne jedne, već svake, a odrastajući s jesenima svi možemo svjedočiti kako su sve bolje, sve bogatije i raskošnije, a naše, no nikada se nismo zatvarali samo u naše okvire već smo ključeve grada obilato nudili svima kojima je stalo do tradicije i baštine, pa smo i Europu obogatili kulturnim prilogom, tu zajednicu čiji smo punopravni članovi, a znamo da su Vinkovci najstariji grad u Europi“, rekao je dr. med. Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik organizacijskog odbora Jeseni.

 

Vinkovacke jeseni2015-6Karlić je o Jesenima govorio i na otvorenju i svih ovih dana od 11. do 20. rujna 2015. godine, a na kraju je zahvalio svim sudionicima i posjetiteljima, pozivajući ih i ubuduće na Jeseni i u grad koji će uvijek opetovano dočekivati svojom ljepotom i gostoljubivošću, želeći tako ući u njihova srca i kroz Jeseni stati u trajnom sjećanju. „I ove godine vas je došlo više od četiri tisuće i prije tjedan dana još tri i pol tisuće djece, koju vi učite kako se voli i čuva baština, pa je bilo 25 svatovskih zaprega i 50 konjanika na lipicancima, povijesne udruge i mažoretkinje, sve u svemu više od devet tisuća sudionika.“

Vinkovacke jeseni2015-7-mI rijeka sudionika je krenula ka odredištu, stadionu HNK Cibalia. Najprije mažoretkinje, pa povijesne udruge, pa Vinkovački šokački rodovi, etno frizure i etno kreacije, a znak s logom Vinkovačkih jeseni, 50. jubilarnih, nose djevojka i mladić iz Brnaza. Jedna za drugom idu društva i udruge i tako 85 puta, pa onda 25 urešenih svatovskih zaprega i iza njih 50 jahača na lipicancima. Veličanstvena slika odaslana svijetu putem TV-prijenosa.

I onda, šlag na kraju, najveće šokačko kolo na stadionu HNK Cibalie s više od četiri tisuće sudionika u živopisnom ruhu ispod golemog srijemskog neba. Veličajno! A zašto spominjem ispod golemog neba, jer tako je priredbu na otvorenju 18. rujna naslovila prof. Ana Cvenić, s nekoliko stotina sudionika i na desetke tisuća posjetitelja, kojoj je nazočila i pokroviteljica ovogodišnjih jubilarnih Jeseni, predsjednica Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović. No i to ste mogli pratiti u izravnom prijenosu.

Vinkovacke jeseni2015-2-m

E, vratimo se mimohodu u nedjelju 20. rujna. Nebo se nekako smrknulo, no Bogu hvala izdržalo je i sve je prošlo u najboljem redu. Nakon već pobrojanih mažoretkinja i povijesnih udruga nailazi poveća skupina svirača na tradicijskim glazbalima, koju predvodi udruga Zagrebački gajdaši pod vodstvom Stjepana Večkovića i tu zamijetim dvojicu gajdaša iz Vojvodine, točnije rečeno iz HKPD Matija Gubec iz Tavankuta – Augustina Žigmanova i Zdenka Ivankovića. U povorci je bilo još dvoje gajdaša iz Vojvodine – Edi Tajm iz Srijemske Mitrovice i Kristina Perić iz Sombora.

Gajdasi iz Vojvodine VinkovciAugustin kaže kako svira već drugu godinu i drago mu je da ovdje može predstavljati društvo, dok Zdenko priznaje da je gajde savladao tek ovog ljeta, ali ide, bit će još nastupa. Zadovoljni su ozračjem u Vinkovcima, velika je to i mnogoljudna manifestacija i bit će im drago ako ih ponovno pozovu. Pitam ih za HKUD Bunjevačko kolo iz Subotice, kažu kako znaju da trebaju i oni nastupiti, ali nisu ih vidjeli. Pitam organizatore, kažu kako su im se jučer kasno ispričali, ali ne mogu zbog zatvorenih graničnih prijelaza uzrokovanih migrantskom krizom. Šteta, jer u posljednjih 10 – 12 godina u Vinkovcima sam često susretao članove i članice Kola, uvijek su oduševili posjetitelje i svojim ruhom i svojim nastupom i zasluženo pobrali pljesak. Ali, bit će još Jeseni. (Slavko Žebić)

Vinkovacke jeseni2015-3-m

Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima sudjelovali su i članovi mlađe folklorne skupine i tamburaške sekcije HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Oni su nastupili drugog dana Dječjih Vinkovačkih jeseni kada je ulicama grada prodefilirao mimohod dječjih skupina iz 63 kulturno-umjetnička društva s oko 3.500 sudionika. Gosti su doputovali iz skoro svih hrvatskih županija, ali i iz susjednih država, Mađarske, Srbije, te Bosne i Hercegovine. Mimohod je završio u Slavonskom sokaku, a nakon njega u glavnom šatoru održan je drugi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina na kojem je kratak program održalo devet KUD-ova, među kojima i članovi tavankutskog Gupca.

Izvori: Hrvatska riječ i Vinkovačke jeseni

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima