Gerardovo 2011. - Ljubav nema stanice, ljubav nema granice!

Objavljeno: 27.06.2011. Pregleda: 49

Na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, u somborskom Karmelu svečano je obilježena 55. obljetnica smrti sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića. Na slavlju se ove godine okupilo više vjernika grada Sombora te hodočasnika iz gotovo svih župa hrvatskog govornog područja, kao i Slovaka i Nijemaca iz Selenče, Apatina i Odžaka. Na slavlju su sudjelovale i redovnice Kćeri Milosrđa iz Subotice i Službenice Bezgrješne iz Ruskog Krstura i Kule.

Slavlje je započelo u 16 sati okupljanjem hodočasnika. U 16,30 sati bilo je pokorničko bogoslužje i prigoda za osobnu ispovijed. Za vrijeme ispovijedi okupljeni vjernici molili su Križni put koji je ove godine objavljen pred Korizmom, a sastavljen je iz tekstova propovijedi S. B. o. Gerarda. Euharistijsko slavlje u 17,30 sati predvodio je mons. dr. Ivan Pénzes, subotički biskup u zajedništvu s o. Vinkom Mamićem, provincijalom Hrvatske karmelske provincije te s dvadesetak svećenika koji u svojim župama promiču štovanje S. B. o. Gerarda i mole sa svojim vjernicima za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Prigodnu propovijed održao je mons. dr. Andrija Kopilović, župnik subotičke župe Marije Majke Crkve i član Sudišta u postupku beatifikacije o. Gerarda. U svojoj propovijedi on je među ostalim rekao: Vrlo je važno osjetiti Crkvu kao živi organizam i pronaći sebe u tom organizmu. Pitanjem „Tko sam u Crkvi"¸ bavila se sv. Mala Terezija. Ona je konačno pronašlo svoje mjesto u organizmu Crkve - biti ljubav u srcu Crkve. Time je označen početak teologije malenosti, jer što je čovjek ponizniji i manji, s tim je više na raspolaganju za veliki Božji plan izgradnje tijela Kristovog - Crkve. Tu malenost je osobito prepoznao kao svoju karizmu o. Gerard i stoga je njegova najveća ljubav bio Mali Isus a njegovo najsnažnije služenje poniznost, malenost, istaknuo je propovjednik. U tom smislu osobito je značajna njegova misao: Sva je pobožnost, svetost slabašnog kršćanina, poniznost. Neka zato što češće pomisli: ja sam kao mala mrvica, grli me Isusova ručica. Bez njega se neću micati, može sa mnom što hoće činiti. Kad se naigrao sa mnom on me neće baciti nego ću u nebo uzletjeti. Ali prije nego što nas pozlati, i za nebo pripremi, ona nas po nemilim neprijateljima kuša da kao iz spužve iscijedi svu gadnu sebičnost, oholost kako bi stvarna bila naša poniznost i zrelost za nebo.

U nastavku propovijedi mons. Kopilović podsjetio je na nedavni pohod pape Benedikta Hrvatskoj koji je poticao vjernike, a osobito svećenike, da budu svjedoci Božje ljubavi. To je osobito činio u svom djelovanju i o. Gerard koji je u svojim bilješkama zapisao: „Znači, svećenik ne može u druge unositi Božju ljubav ako sam ne gori ljubavlju i ako po toj ljubavi nije sličan svetima", ističući da je Euharistija najveći zalog i izvor snage takvoga svjedočenja. U zaključku svoje propovijedi mons. Kopilović je istaknuo: Crkva naših dana otkriva ponovno i po tko zna koji puta snažnu poruku: Nema Crkve bez euharistije i nema euharistije bez svećenika. Ta sveta teologija Crkve - Euharistija - Svećenik nakana je naše molitve danas na ovom slavlju. Zagledati se u sveti lik o. Gerarda, svećenika da u njegovom životu prepoznamo dar euharistije i način na koji je možemo živjeti u svojoj svakidašnjici, a onda smoći snage staviti se u službu Crkve za izgradnju Crkve, koja je Tijelo Kristovo.

Na misi su pjevali združeni zborovi župa Marije Majke Crkve, Sv. Roka te Collegium musicum catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića, uz orguljsku pratnju mr. Kornelija Vizina.

gerardovo 2011U prikaznoj procesiji mladi su uz euharistijske darove prinijeli i tri umjetničke slike s portretom o. Gerarda koje su izradili umjetnici Marija Burzan, Rozmari Mik iz Sombora te g. Ivanović iz Apatina kao i jednu sliku u tehnici slame koja prikazuje ispovjedaonicu o. Gerarda s njegovim likom kako pred njom dočekuje „bunjevačku nanu" koja mu dolazi na ispovijed. Ovu sliku izradila je Eržika Gubičak iz Subotice. U prikaznoj procesiji također je prinesena majica sa sloganom o. Gerarda „Ljubav nema stanice - ljubav nema granice" kao i prvi nosač zvuka s pjesmama koje su skladali mladi.

Na kraju svete mise svim okupljenim vjernicima, svećenicima, redovnicama i svojoj subraći u somborskom Karmelu, na čelu s priorom o. Bernardinom, provincijal je zahvalio na sudjelovanju u tom slavlju kao i na promicanju kauze S. B. o. Gerarda. On je ujedno izvijestio nazočne da novi relator te kauze u Rimu ubrzano radi na dovršenje te kauze ali se također za okončanje kauze očekuje čudo koje se mora dogoditi po zagovoru o. Gerarda, pozivajući sve da se utječu u svojim potrebama u zagovor o. Gerardu kako bi se to čudo doista moglo i dogoditi te da o. Gerarda uzmognemo častiti na oltarima i tako doprinijeti širenju vjere u ovoj biskupiji i u cijeloj Katoličkoj crkvi a sve na slavu Presvetoga Trojstva. Provincijal je posebno zahvalio o. Mati Milošu, vicepostulatoru, koji neumorno radi na širenju štovanja o. Gerarda i promicanju kauze. To osobito čini u novije vrijeme i putem glasila O. Gerard. Zahvalio je također i uredništvu katoličkog lista Zvonik koji od početka svoga izlaženja ima stranicu posvećenu o. Gerardu kao i Radio Mariji koja također pomno prenosi sve ono što se događa u vezi kauze o. Gerarda.

Poslije blagoslova pred grobom o. Gerarda biskup Ivan predmolio je molitvu za njegovo proglašenje blaženim i uputio Bogu molitve po zagovoru S. B. o. Gerarda u ime svih sudionika toga slavlja.

Koncert duhovne glazbe
Nakon kraće stanke u crkvi je slijedio koncert duhovne glazbe pod sloganom „Ljubav nema stanice, ljubav nema granice". U programu su nastupila djeca i mladi pjevajući nove pjesme u čast o. Gerardu. Nastupili su: VIS „Proroci", VIS „Ritam vjere", VIS „Markovi lavovi", VIS „Petrus", zatim Marija Jaramazović i dječji zbor župe sv. Roka iz Subotice, VIS „Antunići", dječji zbor župe Isusa Radnika iz Đurđina, Antonija Piuković i Nela Skenderović te Oliver Kajari i sastav „Ébredés". Program je osmislila Katarina Čeliković, a okupio je više od stotinu djece i mladih. Nosač zvuka i majice izdali su Vicepostulatura o. Gerarda u Zagrebu i Karmelski samostan u Somboru, a dizajn za nosač zvuka i majice izradili su Petar Gaković i Mladen Konkolj.
Na kraju programa svim izvođačima zahvalio je vicepostulator o. Mato Miloš, ocjenjujući da će taj koncert biti veliki doprinos širenju štovanja o. Gerarda i ubrzanju svršetka kauze za njegovo proglašenje blaženim. Svim izvođačima podijelio je prigodne diplome-zahvalnice u znak sjećanja na taj jedinstveni susret i jedinstveno slavlje pod okriljem o. Gerarda.

Andrija Anišić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima