Susret KUD-ova „Matija Gubec“ u Gornjoj Stubici

Objavljeno: 27.06.2011. Pregleda: 53

Dvodnevni 9. susret KUD-ova „Matija Gubec" održan je 25. i 26. lipnja u sklopu središnje svečanosti obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske za područje Krapinsko-zagorske županije u Gornjoj Stubici, na terasi dvorca Oršić.

Domaćin ovogodišnjeg tradicionalnog susreta kulturno-umjetničkih društava koja nose ime Matije Gupca bila je Gornja Stubica, mjesto u Zagorju u kojem je rođen i živio ovaj legendarni vođa Seljačke bune, i odakle je prije devet godina i počeo ovaj hvalevrijedan projekt.

Stubica spada u povijesne gradove koji su svoju potvrdu dobili već s prvim poveljama hrvatsko-ugarskih kraljeva, a prvi puta se spominje 1209. godine u povelji Andrije II. županu Vratislavu. U 14. stoljeću Stubica se prvi put spominje kao središte župe, a mjesto dobiva značajke urbanog naselja kao trgovište s razvijenim obrtom. Ono po čemu je Stubica na daleko poznata zbilo se u XV. stoljeću, kada je bila središte hrvatsko-slovenske seljačke bune pod vodstvom Matije Gupca, s krvavim finalom na polju kod Stubice 9. veljače 1573. godine.

A upravo na tom slavnom mjestu povijesti i tradicije, u rodnoj kući Matije Gupca - Gupčevoj hiži, u zaseoku Hižakovec, započeo je 9. susret KUD-ova Matija Gubec primanjem kod župana Krapinsko-zagorske županije Siniše Hajdaš-Dončića. „Dragi naši gosti i prijatelji, nismo vas htjeli dočekati u uredu i foteljama naše županije nego ispred rodne kuće našeg velikana Matije Gupca, koja svjedoči o teškoj, ali slavnoj povijesti i tradiciji našeg kraja. 'Gupčeva hiža' je smještena u području koje je od davnina nastanjeno i upravo zato bogato baštinom vjere, kulturom i tradicijom koja do sada živi u ponosnim ljudskim srcima, a želja nam je taj ponosni, skromni, izmučeni, ali i radosni duh povijesti naših predaka prikazati u svojoj razigranoj malenkosti kojoj ne manjka ni sklada ni punine", rekao je župan Hajdaš- Dončić i poželio svim sudionicima susreta dobrodošlicu i ugodan boravak u njihovom kraju. Osim župana goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine (Srbije) dočekali su i dožupanica Sonja Borovćak, dožupan Anđelko Ferek-Jambrek, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebračić i načelnik Općine Gornja Stubica Željko Lisac. Od KUD-ova iz Vojvodine na dobrodošlici su se zahvalili predsjednici Milenko Kulušić iz Rume i Ivica Dulić iz Tavankuta, dok je Marija Hećimović iz Hrvatske matice iseljenika, Odsjeka za nacionalne manjine, govorila o velikoj važnosti ovog hvalevrijednog projekta, poglavito za hrvatske nacionalne zajednice izvan Hrvatske.

U trosatnom programu sudjelovalo je osam kulturno-umjetničkih društava iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i to iz: Zagreba, Slavonskog Kobaša, Donjeg Miholjca, Sotina i Gornje Stubice iz Hrvatske, iz Bakovića kod Fojnice u Bosni i Hercegovini, te Tavankuta i Rume iz Srbije (Vojvodine). Nažalost, deveto kulturnoumjetničko društvo koje nosi ime Matije Gupca iz Ilače ove godine zbog spriječenosti nije došlo na susret.

Mnogobrojna publika imala je prigodu u poslijepodnevnim satima živopisnog dvorca Oršić razgledati sajam tradicijskih obrta i domaće hrane, te u centralnom programu uživati u tamburaškoj glazbi, narodnim plesovima i raskošnim nošnjama iz Zagorja, Brodskog Posavlja, Slavonije, Podravine, Srijema, Bačke, srednje Bosne, ali i zbornim kajkavskim napjevima društva iz Zagreba. Svoje bogato tradicijsko nasljeđe i folklornu baštinu pokazala su društva iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, koja svoj rad temelje na čuvanju posebnosti hrvatskog naroda u svojim domicilnim državama, dakako u zajedništvu s cjelokupnim hrvatskim narodom i ostalim etničkim grupama koje uvažavaju njihov etnički identitet.

Po svršetku programa razmijenjeni su prigodni darovi gostiju i domaćina, a za sve sudionike i uzvanike priređena je večera u prostorijama grada domaćina i dogovoren sljedeći susret 2012. godine. Drugog dana susreta, u nedjelju 26. lipnja, u 10 sati je za sve sudionike služena sveta misa na otvorenom, a dva sata kasnije u Likovnoj galeriji „Lipa" u Stubici otvorena je izložba umjetničkih radova od slame HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta, njihove Slamarske sekcije, čime je i završen 9. susret KUD-ova „Matija Gubec" u Gornjoj Stubici.

Zlatko Žužić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima