Godišnja skupština HLU „Cro Art“ iz Subotice

Objavljeno: 05.03.2014. Pregleda: 39

CroArt skupstina2014-1Članovi Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ su i tijekom 2013. godine, treće godine njezina postojanja, naslikali puno lijepih slika, održali svoje likovne kolonije i gostovali na kolonijama drugih udruga, istaknuto je na godišnjoj skupštini ove subotičke udruge održanoj 18. veljače 2014. godine. Predsjednik „Cro Arta“ Josip Horvat tom je prigodom najavio da će se, pored uobičajenih aktivnosti, ubuduće poraditi i na kvalitetnijem arhiviranju fundusa „Cro Arta“ te istaknuo kako je udruga u potpunosti opravdala vlastito postojanje.

„Samo smo učvrstili i potvrdili potrebu da se i kroz likovno stvaralaštvo može i treba čuvati, njegovati i poticati kulturna baština Hrvata na ovim prostorima. Činimo to i kroz suradnju s drugim udrugama i institucijama i tako potvrđujemo vlastiti identitet.“

Josip Horvat je aktivnosti udruge svrstao u tri veće skupine:

„Prva je organizacija i realizacija likovnih kolonija 'Stipan Šabić' i 'Panon'. Potom, suradnja i sudjelovanje na kolonijama koje organiziraju slične udruge u inozemstvu, tj. Hrvatskoj i Mađarskoj. I na koncu, suradnja i sudjelovanje na likovnim kolonijama i manifestacijama u organizaciji hrvatskih udruga u zemlji.“

CroArt skupstina2014-2Udruga je prepoznatljiva po organizaciji kolonije „Stipan Šabić“, podsjetio je Josip Horvat. „Svakako, organizacija ove likovne kolonije najzahtjevnija je aktivnost udruge, kako po obujmu tako i po značaju. Lane je sudjelovalo dvanaest umjetnika iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Tom je prilikom stvoreno 30 radova, u tijeku je izrada kataloga, a izložbu planiramo održati 31. ožujka 2014.“

Druga kolonija po značaju za udrugu je Međunarodna likovna kolonija „Panon“, na kojoj pored svih članova Udruge sudjeluju i gosti iz Hrvatske i Mađarske. Ova kolonija upravo to ima za svoju misiju – okupiti slikare iz triju zemalja Panonske nizine.

CroArt skupstina2014-3U okviru suradnje s hrvatskim udrugama, devetero slikara „Cro Arta“ sudjelovalo je na manifestaciji „V. dani Antona Gustava Matoša i dr. Josipa Andrića“ u Plavni. Jednodnevna kolonija u okviru šesnaestih „Mikinih dana“u Beregu okupila je osam slikara „Cro Arta“, tu je i sudjelovanje na obilježavanju stotine godina karmelskog reda u Somboru, gostovanje u povodu žetvenih svečanosti u Lemešu, uspostavljena je i suradnja s KUD „Šid“ iz Šida, što je rezultiralo boravkom osam slikara „Cro Arta“ na trodnevnoj koloniji. Tu je i suradnja s KPZ „Šokadija“ iz Sonte, slikari „Cro Arta“ bili su gosti likovne kolonije „Ivan Gundić Ćiso Dalmata“, na poziv HKD „Vladimir Nazor“ iz Stanišića. Posljednja aktivnost slikara „Cro Arta“ u 2013. godini bila je izložba posvećena desetoj obljetnici od smrti Stipana Šabića.

Na planu suradnje sa sličnim udrugama u inozemstvu, „Cro Art“ je među ostalim gostovo po treći put u Županji, na poziv tamošnje gradske uprave i turističke zajednice. Suradnja se nastavlja i s hrvatsko-mađarskom udrugom „András Dugonics“ iz Segedina, te s tamošnjom hrvatskom manjinskom samoupravom. Ova suradnja će 2014. godine prerasti u stalnu godišnju manifestaciju, najavljeno je ovom prilikom.

Potporu članovima udruge je svojom nazočnošću pružio i konzul u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Neven Marčić.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Tomislav Marjanović i Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima