U Beregu održano „Šokačko prelo“

Objavljeno: 05.03.2014. Pregleda: 1

Bereg prelo2014-1Prela su već davno prerasla u okupljanja po kućama i postala su dio redovitih događaja u udrugama kulture vojvođanskih Hrvata. Tako je i u Beregu, gdje je 15. veljače 2014. godine, održano 17. po redu Šokačko prelo, koje organizira HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Domaćini su dali sve od sebe da prirede dobru zabavu, a u tome su i uspjeli skupa s gostima koji se nisu štedjeli niti u plesu niti u pjesmi.

Bereg prelo2014-2U pozdravnom govoru predsjednik „Kranjčevića“ Matin Katačić spomenuo je kako je prvo javno prelo u Beregu održano još 1908. godine, a organizirala ga je Bačko-bodroška udruga poljoprivrednika. Preljsku je tradiciju obnovio „Kranjčević“, a prela se nanizalo 17 i to u kontinuitetu.

„Sama brojka govori o značaju prela i o tome što prelo znači za udrugu i zato običaje treba čuvati za one koji dolaze“, kazao je tajnik HNV-a Željko Pakledinac.

Bereg prelo2014-3Koliko je prela, toliko je do sada bilo i preljskih pisama na šokačkoj ikavici iz pera Berežanina Zlatka Gorjanca. Ovoga puta to je bila pjesma „Dite ravnice“.

Gosti prela bili su članovi KUD „Seljačka sloga“ iz Gradišta (Hrvatska) i HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

Kada su se instrumenata i mikrofona latili članovi tamburaškog sastava „Garavi“ iz Hrvatske, pjesme su se samo nizale, a dobro raspoloženje raslo. Pjevalo se i plesalo, a posebice veseli što je u tomu prednjačila mladež.

Izvor: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima