Godišnje skupštine „Gupca“ iz Rume i HKC-a „Srijem – Hrvatski dom“

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 45

God skupstina Ruma2013Rumski i srijemskomitrovački Hrvati – članovi mjesnih hrvatskih udruga kulture održali su tijekom mjeseca travnja 2013. godine svoje godišnje skupštine, na kojima su podnesena izvješća o radu u 2012. godini te planovi za 2013. godinu, s osobitim naglaskom na zajedničkoj manifestaciji svih srijemskih hrvatskih udruga koja će biti održana 19. svibnja.

Godišnja skupština HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ održalo je svoju 110. redovitu godišnju skupštinu koja je održana u prostorijama društva u Rumi, 20. travnja 2013. godine. Pred sam početak skupštine kraćim programom predstavili su se s nekoliko pjesama polaznici Škole tambure, pod ravnanjem Željka Jerkovića. Službeni dio skupštine otvorio je prigodnim pozdravnim govorom predsjednik društva Pavle Škrobot, da bi potom bilo predstavljeno izvješće o radu i financijsko izvješće za 2012. godinu, kao i plan rada i financijski plan za tekuću godinu.

U izvješću o radu precizno je naveden cijeli niz aktivnosti, poput nastupa Velikog tamburaškog orkestra, organiziranja igranki, sudjelovanja na velikom broju kulturnih manifestacija, prezentacija poljoprivrednih proizvoda i slično, dok je u planu za 2013. godinu sve podređeno proslavi velikog jubileja: 110 godina postojanja i rada društva. Tim povodom planirano je održavanje prigodnog svečanog koncerta u svibnju, čiji bi pokrovitelji trebali biti Općina Ruma i Vlada AP Vojvodine. Od ostalih aktivnosti predviđen je nastavak rada na prikupljanju dokumentacije za pokretanje postupka povrata zgrade Hrvatskog doma u Rumi.

Po završetku skupštine za sve nazočne priređen je prigodni domjenak. (Tekst i fotografije: N. Jurca)

God skupstina Ruma-tamburasi2013Redovita skupština HKC-a „Srijem – Hrvatski dom“

Redovita skupština Hrvatskog kulturnog centra »Srijem – Hrvatski dom“ održana je u 21. travnja 2013. godine, u prostorijama srijemskomitrovačkog Hrvatskog doma. Skupštinu je otvorio predsjednik HKC-a Krunoslav Đaković ukratko obavijestivši članove o radu društva u prethodnoj godini, a zatim su godišnja izvješća podnijeli predstavnici odjela: Dario Španović za književni odjel, Zlatko Načev za sportski odjel, časna sestra Cecilija Tomkić za pjevačko društvo „Nada“, Ana Meljančić za atelje „Sveta Anastazija“, za tamburaški odjel Josip Dujić i za folklorni odjel Vlatko Hrgović.

U izvješćima je iznesen rad u 2012. godini i planovi za ovu godinu. Kao najznačajniji planovi istaknuti su: manifestacija hrvatskih udruga iz Srijema 19. svibnja u srijemskomitrovačkom kazalištu, gostovanje društva „Vila Velebita“ iz Požege, rad na uvođenju predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u srednje škole, proslave Svetog Nikole i Svetog Dimitrija, kupovina nove sportske opreme, osnivanje škole tambure, postavka nove koreografije, izrada novih nošnji, te gostovanje folklora u Njemačkoj koje je predviđeno za listopad.

Na skupštini je bilo nazočno oko 100 članova društva i oni su imali prigodu biti upoznati i s financijama društva. Skupština je završena pitanjima i odgovorima koja su članovi uputili predsjedniku i voditeljima odjela. (Tekst: A. Dujić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima