Recitatori na hrvatskom jeziku osvojili tri zlatne diplome na pokrajinskoj smotri recitatora u Sečnju

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 43

Secanj-2013-0Sečanj je od 19. do 21. travnja 2013. godine bio domaćin 44. pokrajinske smotre recitatora „Pjesniče naroda mog“ na kojoj su recitirali najbolji recitatori iz svih pet zona u Vojvodini podijeljeni na tri razine. Tijekom ova tri dana nastupilo je 177 recitatora, među kojima i 18 učenika s područja Grada Subotice, od kojih je šestero govorilo na hrvatskom jeziku. U petak, 19. travnja, natjecali su se recitatori mlađe dobi od I. do IV. razreda osnovne škole, a među njima i sestre Donna i Claudia Karan te Matea Rudinski, koje su recitirale na hrvatskom jeziku. Sutradan su nastupili učenici od V. do VIII. razreda osnovne škole te recitatori na hrvatskom jeziku Davorin Horvacki i Petar Huska, dok su u nedjelju, posljednjeg dana smotre, poeziju kazivali srednjoškolci.

Secanj-2013-3I ove godine konkurencija je bila veoma jaka te se šesteročlani žiri morao svojski potruditi odlučiti tko je najbolji. Svaki dan dodijeljeno je uobičajenih 18 zlatnih diploma od kojih je osam upućeno na višu razinu natjecanja – Republičku smotru recitatora. Međutim, kako sredstva nisu osigurana pa još uvijek nije poznato kada će i hoće li biti republičkog natjecanja, a s ciljem da se ipak na određeni način zaokruži natjecanje recitatora, po prvi puta su dodijeljene i prve tri nagrade za najbolje recitatore u Vojvodini.

Secanj-2013-1Subotica može biti zadovoljna rezultatima. Na sve tri razine osvojila je ukupno šest zlatnih diploma koje su pripale sljedećim recitatorima: Mlađi uzrast: Kamilla Horvát iz OŠ „János Hunyadi“, Čantavir, Claudia Karan iz Hrvatske čitaonice, Subotica, Donna Karan iz OŠ „Matko Vuković“, Subotica. Srednji uzrast: Davorin Horvacki iz Hrvatske čitaonice i Emese Némedi iz OŠ „10. oktobar“. Stariji uzrast: Demijan Palančai iz Društva Rusina Subotica. Od spomenutih šestero recitatora njih dvoje je steklo pravo sudjelovanja na Republičkoj smotri recitatora. To su Donna Karan i Emese Némedi.

Secanj-2013-2Nakon više godina stanke Subotica je potvrdila prošlogodišnji uspjeh te ponovno ima predstavnike za republičko natjecanje koje bi trebalo biti održano u Valjevu, što dokazuje kontinuirani rad i ostvarenu kvalitetu u području lijepog kazivanja poezije. Osobito je velika radost što je ovo laskavo priznanje već drugu godinu zaredom u ruci naše talentirane recitatorice Donne Karan.

Grad Subotica je i ove godine osigurao prijevoz djece na Pokrajinsku smotru recitatora, subotička Gradska knjižnica je organizirala put, a Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata osigurao je knjige za recitatore.

Tekst i fotografije: Bernadica Ivanković

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima