Godišnji koncert HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 49

God koncertHGU2013-2Godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ održan je 1. prosinca 2013. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, a na njemu su mladi tamburaši prikazali što su radili i naučili tijekom ove kalendarske godine. Ujedno, ovom prilikom pohvalili su se brojnim nastupima, te priznanjima i nagradama koje su osvojili na festivalima i smotrama tamburaških orkestara. Ovom prigodom promoviran je i CD s XIII. festivala bunjevački pisama koji se tijekom mjeseca studenoga pojavio u prodaji.

„Kako nalaže tradicija naše udruge, kao i do sada, i ove godine snimili smo nosač zvuka na kome se nalaze sve pjesme s XIII. festivala. Ovaj CD nama kao udruzi ujedno služi i kao neka vrsta arhive, jer su na svakom dosadašnjem CD-u zapisani i podaci tko je koju nagradu osvojio“, kazao je Vojislav Temunović, dopredsjednik ove udruge.

Novi CD u prodaji CD s XIII. festivala bunjevački pisama može se kupiti u Suvenirnici ispod Gradske kuće u Subotici ili naručiti putem telefona: 060/016-11-67.

Kako je rekao Temunović, ovaj koncert je posljednja manifestacija udruge u 2013. godini. Planova za 2014. godinu ima puno, a što će se od toga ostvariti umnogome će ovisiti o financijama.

„Ono što je sigurno, jesu dvije manifestacije koje nas očekuju u sljedećoj godini, a to su X. smotra dječjih pjevača i zborova i XIV. festival bunjevački pisama“, kazao je Temunović.

Na godišnjem su koncertu pokraj Dječjeg i Velikog tamburaškog orkestra, pod ravnanjem prof. Mire Temunović, nastupili i vokalni solisti. Kao najmlađi sudionik ovogodišnje Smotre dječjih pjevača i zborova nastupio je Pavao Piuković s pjesmom „Kad se Cigo zaželi“. Podsjetimo da je I. nagradu stručnog žirija na XIII. festivalu bunjevački pisama dobila pjesma „Pisme stare2 za koju je tekst i glazbu napisala Snežana Kujundžić, dok aranžman potpisuje Miran Tikvicki. Pjesmu je izvela Tamara Babić. Pjesma pod nazivom „Svirajte mi tamburaši“ u izvedbi Marka Križanovića, za koju je tekst napisao Stipan Bašić – Škaraba, glazbu Miran Tikvicki i Marko Parčetić, a aranžman Miran Tikvicki, dobila je I. nagradu publike, II. nagradu stručnog žirija, kao i nagradu za najbolji aranžman.

God koncertHGU2013-1

Kao gosti koncerta subotičkoj publici predstavili su se i članovi Ansambla „Biseri“. Iako ansambl postoji 15 godina, ove su godine po prvi puta sudjelovali na ovome festivalu, gdje su i osvojili III. nagradu stručnog žirija za autorsku pjesmu „Samo moja“. Za istu pjesmu ovih dana je objavljen i spot koji je snimio, montirao i režirao subotički autor Stipan Milodanović. Spot se može pogledati na Youtubeu. Ujedno, važno je spomenuti da je ansambl „Biseri“ aktualni pobjednik Svjetskog Tamburica Festa, koji se održava u Novom Sadu, dok je njihov basist Ante Crnković na istom festivalu osvojio titulu najboljeg basista. Ove godine ovaj subotički sastav osvojio je i I. nagradu na Velikim gospojinskim danima u Novom Bečeju.

Tekst: Ž. V.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima