Jesenska izložba radova članova HLU „CroArt“ u Subotici

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 40

IzlozbaHLU-jesen2013U Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici od 2. do 8. prosinca 2013. godine održana je jesenska izložba slika članova Hrvatske likovne udruge „CroArt“. Svoja slikarska djela, različitih stilova i tematike, izložilo je 17 članova udruge i dvoje gostujućih umjetnika iz Segedina i Beča. Posebnost ove izložbe je to što ona donosi i šest pastela likovnog stvaraoca i pedagoga te kulturnog djelatnika u hrvatskoj zajednici Stipana Šabića (1928.–2003.), među kojima i njegov posljednji rad. Ujedno, ovom izložbom udruga „CroArt“ daje doprinos obilježavanju 10. obljetnice od Šabićeve smrti.

Izložbu je otvorila kustosica Gradskog muzeja Subotica i povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić. „Kao izlagači prisutni su i oni koji su svoje prve slikarsko-crtačke korake ostvarili pod Šabićevim mentorstvom, te koji se zasigurno sjećaju nekih od njegovim načela poput: ‘Do uspjeha se može doći samo radom’, ili ‘Slikarstvo je samotraganje i samonalaženje’. Šabić je kao organizator i sudionik više likovnih kolonija podržavao i promicao različite slikarske pravce, kao što su naiva u Tavankutu, stvaralaštvo u tehnici slame, a jednako tako i suvremene izraze mladih stvaratelja, razumijevajući vrijednost i specifičnost svakog od njih. I ova izložba odražava upravo te različitosti, te predstavlja produktivni element nastojanja onih ljudi koji ne štede ulagati vrijeme podržavajući razvitak kreativnih, talentiranih i upornih, poput onoga čije ime nosi kolonija ‘Stipan Šabić’“, rekla je Vuković- Dulić.

Prigodom otvorenja nastupile su recitatorice Donna i Claudia Karan, kao i vokalna solistica Antonija Piuković u pratnji gitarista Roberta Đivanovića.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima