Godišnji koncert HGU „Festival bunjevački pisama“: Presjek dosadašnjeg rada

Objavljeno: 10.12.2010. Pregleda: 51

Godišnjim koncertom Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama", održanim u nedjelju, 28. studenoga, obilježena je prva godina postojanja i rada ove udruge. U Velikoj vijećnici Gradske kuće nastupili su: Dječji festivalski tamburaški orkestar, Veliki festivalski tamburaški orkestar, tamburaški komorni sastav Glazbene škole iz Požege, te tamburaški orkestar Glazbene škole Požega iz Hrvatske. Ovom su prigodom publici ujedno predstavljeni CD i DVD s pjesmama izvedenim na ovogodišnjem X. festivalu bunjevački pisama, kao i DVD s ovogodišnje VI. smotre dječjih pjevača i zborova.

god. koncert hgu 2010-2Program koncerta se sastojao od pjesama koje su izvedene na X. festivalu bunjevački pisama, kao i pjesama koje su prvi puta otpjevane na ovogodišnjoj Smotri dječjih pjevača i zborova. Pokraj vokalnih solista, tamburaši gosti i domaćini predstavili su se i s nekoliko klasičnih skladbi, te s tamburaškim instrumentalima.

„Za ovaj koncert možemo reći kako je presjek našeg godišnjeg rada", kaže potpredsjednik HGU Vojislav Temunović, te dodaje kako su se ovoga puta odlučili u goste pozvati tamburaše iz Glazbene škole u Požegi, koja također ima odsjek tambure u osnovnoj i srednjoj školi.

„Svakako s našim gostima želimo razviti veću suradnju, kako prijateljsku koja je već započela, tako i onu profesionalnu, znanstvenu suradnju u razmjeni iskustava, kao i notnih zapisa."

god. koncert hgu 2010pozezani-3Suradnju želi nastaviti i Saša Botički, profesor tambure u Glazbenoj školi u Požegi i dirigent ovoga tamburaškog orkestra, koji kaže:

„Naša škola tambure je relativno mlada, no ona je jedina na području Slavonije i Baranje koja ima i osnovnu i srednju školu tambure. Trenutačno u našoj školi imamo 52 učenika, a daljnji nam je cilj sve to razvijati i naravno imati još više zainteresirane djece i mladih. Ovdje u Subotici razvila su se mnoga prijateljstva i među učenicima. Ljudi su ovdje prekrasni, kao i ovaj ambijent - vijećnica, gdje smo večeras nastupili".

Botički dodaje kako svakako želi nastaviti suradnju, te očekuje da će Subotičani i njima uzvratiti posjet na njihovom godišnjem koncertu.

god. koncert hgu 2010-4Hrvatska glazbena udruga još uvijek nema vlastite prostorije, te se škola tambure održava u Muzičkoj školi Subotica. Svi zainteresirani tamo se mogu javiti profesorima Miri Temunović i Vojislavu Temunoviću. Također, kod njih možete nabaviti i novi CD s pjesmama s X. festivala bunjevački pisama, koji možete kupiti i u Suvenirnici (pokraj glavnog ulaza u Gradsku kuću u Subotici) po cijeni od 400 dinara.

Tekst: Željka Vukov
Fotografije: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 403 od 3. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima