Održan prvi sastanak voditelja hrvatskih kulturnih udruga u općini Bač: Potpisana povelja o suradnji

Objavljeno: 14.12.2010. Pregleda: 34

Predstavnici pet hrvatskih kulturnih udruga koje djeluju u općini Bač (HKUPD „Dukat" - Vajska-Bođani, HKUPD „Mostonga" - Bač, HKUPD „Matoš" - Plavna, UG „Tragovi Šokaca" - Bač, HKU „Zora" - Vajska) održali su 1. prosinca prvi radni sastanak. Budući da je inicijatorica susreta bila predsjednica „Matoša", sastanak je održan u Plavni. Na skupu se razgovaralo o strategiji djelovanja i potrebi tijesne suradnje između udruga. U okviru dnevnoga reda raspravljalo se o više tema, među kojima su dominirale dvije: uvođenje nastave hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u tri osnovne škole i informiranje, s posebnim osvrtom na emisiju na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj.

Zaključeno je kako u osnovnim školama u Baču i Vajskoj ove školske godine nije provedena anketa o izjašnjavanju učenika za učenje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, iako je o tome stigao dopis Ministarstva obrazovanja. U Plavni je situacija posve drukčija, a ravnateljica škole ima puno razumijevanje za sve potrebe svojih učenika, kao i HKUPD-a „Matoš". Svi su izgledi da će u ovoj školi od početka drugog polugodišta započeti i ta nastava.

Kada je u pitanju emisija na hrvatskom na Radio Bačkoj, svi su suglasni da ova emisija mora opstati, možda čak i s većim vremenskim prostorom, ali u njezinoj realizaciji ima još uvijek puno problema. Prije svega to su financijske poteškoće, iako je tehnička oprema i uporaba studija, gdje uvijek radi jedan tehničar, besplatna. Trebalo bi što prije u okviru HNV-a i drugih relevantnih čimbenika riješiti nejasnoće i probleme, kako bi ova emisija dobila veću kvalitetu i značaj u kraju gdje djeluju čak pet hrvatskih udruga.

Svi nazočni izrazili su spremnost na suradnju i međusobno pomaganje svih udruga, te na eventualni zajednički rad pojedinih odjela: pjevački zbor, tamburaški orkestar, folklor, ustupanje glazbenih instrumenata, pjevača, plesača itd. Načelno je dogovoreno da se u perspektivi organizira i zajednička manifestacija, a moglo bi se započeti i sa zajedničkim programima u kojima bi sudjelovale sve mjesne udruge.

Nakon rasprave svi su predsjednici udruga potpisali povelju o trajnoj suradnji, radi poticanja jedinstvenih oblika djelovanja u cilju međusobnog uvažavanja i zajedničkog očuvanja tradicijske kulture i običaja Hrvata na ovom prostoru. Za koordinatoricu radnih sastanaka i suradnje među udrugama u sljedećoj godini izabrana je Kata Pelajić, koja je nakon susreta, glede ove inicijative, između ostalog kazala:

„Suradnja među našim udrugama odvijat će se u području etnologije, povijesti, obrazovanja, tradicijske kulture, običaja i kulturne baštine. Na razini udruga ostvarivat ćemo usku suradnju, međusobno pomaganje i razvijanje inicijativa i kreativnosti. Zajednički ćemo raditi na razvitku seoskih potencijala i etno turizma, a svaka će udruga nastojati osigurati dostupnost informacija o svom radu putem komunikacije i javnog priopćavanja."

Sudionici sastanka složili su se da je jedan od najvećih problema u hrvatskoj nacionalnoj zajednici nedostatno izgrađena nacionalna svijest. Mnogi pripadnici naše zajednice površno poznaju svoje podrijetlo, korijene, jezik, identitet. Na ovome treba puno raditi organiziranjem tribina, okruglih stolova, književnih večeri i drugih događaja. Ipak, osnovni problem većine udruga je nedostatak odgovarajućeg prostora. Radi se i po privatnim kućama, a zimi često nema grijanja, što dovodi do zastoja u radu pojedinih odjela. Trajna je zadaća svih udruga motiviranje mladih i ravnodušnih, koje treba privući i uključiti u neki od mogućih oblika kulturnog djelovanja .

Na koncu prvog radnog sastanka hrvatskih kulturnih udruga nazočni predsjednici predložili su kandidate za Općinsko međunacionalno vijeće općine Bač, a prijedlog će se proslijediti HNV-u. Odluka o formiranju ovoga tijela donesena je još u veljači prošle godine, a trenutačno je u tijeku njegov ustroj u kome će biti predstavnici sedam nacionalnih zajednica s teritorija općine.

 

Tekst i slika: Zvonimir Pelajić

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 404 od 10. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima