Godišnji koncert Subotičkog tamburaškog orkestra

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 58

KoncertSTO jesen2014-2Ples šumske vile – svatovski doček melodija je stara više od 100 godina kojom je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića započeo svoj godišnji koncert održan 15. listopada 2014. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Osim ovoga bećarca, na repertoaru su se našle i ostale stare bunjevačke pjesme poput laganog bećarca, šalajdana, šaranca, igre kao što su Tededuj, Polegaj, Jastuk tanca i još mnoge druge.

Subotički tamburaški orkestar je u svoj repertoar za godišnji koncert uvrstio i zaboravljene pjesme uz pratnju solista: Marijana Mitrović Cupanica, Gine vene, Antonija Piuković Oj Dunave teci i Šaranac, Antun Letić Nune Salašari trošadžije, Varoščani kavgadžije i Lagani bećerac u duetu s Tamarom Štricki Seg, koja je otpjevala i Kersku mlaku i Šalajdan, Nikola Jaramazović – Prid prozorom procvatala ruža i Zorni bećarac, Marija Jaramazović Majkino ruvo svlači i Odbi se biser grana.

Bogati i zanimljivi repertoar rezultat je ovogodišnjeg rada Stipana Jaramazovića, koji se pokraj redovitih aktivnosti obuke i sviranja bavio i istraživanjem. „Ovaj koncert je bio drukčiji od svih koje je naš orkestar imao do sada jer, iako smo uvijek na repertoaru imali izvorne i tradicijske kompozicije, nikada ni jedan cijeli koncert nismo posvetili tome. Međutim, proteklih smo pola godine istraživali stare bunjevačke pjesme i igre te smo bili ugodno iznenađeni dobivenim rezultatima“, objašnjava nam Jaramazović.

KoncertSTO jesen2014-1

On je istaknuo i da je ovim koncertom bila namjera ukazati na vrijednu glazbenu zaostavštinu Hrvata Bunjevaca, ali da je svjestan da je tek malo zagrebano po njoj. Kako je rekao, toga ima puno i ne može se sve prikazati jednim koncertom.

Jaramazović dodaje da je prezadovoljan interesom publike za ovaj njihov nastup. „Publika je bila fenomenalna, budno je pratila repertoar i osjetili smo kako uživa u pjesmama koje smo izveli. Također moram naglasiti i izuzetno veliku zainteresiranost za ovaj koncert i da se tražila karta više, čemu svjedoči ova popunjenost vijećnice do zadnjega mjesta“, rekao je voditelj orkestra nakon koncerta.

Kao što je u svatovskom duhu započeo, koncert se tako i završio – Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića svoju brojnu publiku ispratio je Malim tavankutskim maršom – baš ko kadgod u svatovima, kako je naglasila voditeljica programa Nevena Mlinko.

Tekst i fotografije: J. Dulić Bako

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima