Proslavljen praznik Hrvata u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 30

Dan Jelacica2014-1Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri najvažnija praznika Hrvata u Srbiji, obilježen je svečano 16. listopada 2014. godine u banovom mjestu rođenja – Petrovaradinu. Proslava praznika počela je u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja i krsnoj župi Josipa Jelačića, gdje je služena sv. misa za domovinu, koju je predvodio župni upravitelj preč. Marko Loš, uz koncelebraciju vlč. Ivice Živkovića i preč. Marka Kljajića.

O privrženosti liku i djelu bana Jelačića svjedoči rad HKPD „Jelačić“ koje njeguje i štuje uspomenu na ovog hrvatskog velikana. Ovom prigodom priređena je svečana akademija koja je održana u Novom Sadu, u dvorani amfiteatra sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS-a). Nositelji umjetničkog dijela programa bili su članovi društva „Jelačić“ koje je, uz Hrvatsko nacionalno vijeće bilo i suorganizator ove manifestacije.

Dan Jelacica2014-3

Nakon izvedbe himni Srbije i Hrvatske mješoviti pjevački zbor društva „Jelačić“ izveo je i skladbe Pozdrav domovini, Ljubimo te naša diko i Bože, živi.

Dan Jelacica2014-5Na početku svečane akademije nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, dr. sc. Slaven Bačić, ističući kako mu je ovaj praznik jedan od najdražih praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. „Za mene je ovaj praznik po mnogočemu izuzetan i po meni najljepše se obilježava upravo ovdje u Petrovaradinu s programom koji je sada već tradicionalan. Višu razinu održavanja mu daje upravo to što se odigrava u Petrovaradinu u kome je postojala velika hrvatska zajednica i u Novom Sadu kao administrativnom centru. Posebno mi je važno naglasiti da pored toga što ove godine imamo i visoke dužnosnike u gostima ovo je ujedno i posljednji praznik koji čestitam pripadnicima zajednice kao predsjednik HNV-a u ovom sazivu, a nadam se da će i novi saziv nastaviti započeti rad HNV-a“, kazao je Bačić.

„Jedan od glavnih zadataka koji će ostati i za naredni saziv HNV-a jest i rješavanje spornog vlasništva oko kuće bana Jelačića – nadam se da će to dvije države uraditi zajednički“, kazao je Slaven Bačić.

On je govorio i o učinjenim naporima i postignutim uspjesima HNV-a kao institucije koja je pomagala i pridonijela da se Hrvatima omogući baviti se kulturom, obrazovanjem, službenom uporabom jezika i pisma i informiranjem.

Dan Jelacica2014-0Skupu se obratila i Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ona je nazočnima čestitala praznik i uputila riječi potpore u očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta izražavajući veliko zadovoljstvo što nazoči proslavi. Ona je, također, naglasila kako je Ured u dvije i pol godine postojanja vrlo snažno i aktivno surađivao s hrvatskom zajednicom u Srbiji, a kroz suradnju s HNV-om i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata ostvareni su važni rezultati u području obrazovanja i organizirani su seminari kako bi predstavnici zajednice bili obučeni u svezi sa zaštitom svojih prava tijekom postupka pregovora Srbije s EU.

„Moja iskustva kao predstojnice svjedoče kako i dalje postoje problemi kada je riječ o Hrvatima u Srbiji, jer Srbija nije još uvijek implementirala u potpunosti potpisani sporazum između Srbije i Hrvatske, a Hrvatska je u području zaštite manjina dostigla najviše europske standarde te očekujemo da i susjedna Srbija u pogledu položaja naše manjine u kratkome, razumnom roku pristupi ispunjenju tih obveza i riješi pitanja koja tište Hrvatsku zajednicu u Srbiji“, riječi su Darije Krstičević.

Predstojnica je zahvalila na svemu što pripadnici hrvatske zajednice čine na očuvanju hrvatskoga identiteta, tradicije i baštine. „Ponosimo se vama zato što ste zajedno, jer bez zajedništva ćemo teško uspjeti realizirati sve ciljeve koje smo postavili. Događaji koje organizira hrvatska zajednica u Vojvodini pridonose zajedništvu i jačanju veza s domovinom“, kazala je Krstičevićeva.

Dan Jelacica2014-6Društvo „Jelačić“ predstavilo je svoj rad i kroz nastup tamburaškog orkestra, izvedbom instrumentalne skladbe Hercegovački ples i vokalno-instrumentalne pjesme Šumi, šumi, javore koju je otpjevala Sabina Maria Trbara. Nevena Mlinko iz Subotice nastupila je kao recitator, kazujući riječi Ivana Pančića iz njegovog djela Natpivavanje.

Na kraju akademije nazočnima se obratio i predsjednik HKPD-a „Jelačić“, Petar Pifat. „Znamo da je hrvatski narod u svojoj novijoj povijesti, prolazeći različite golgote, često bio u prilici tj. neprilici da poziva svog najvećega bana da ustane, da ga budi. Naše društvo, svojim je desetogodišnjim radom i uspjesima poput snimanja CD-a s višeglasnim skladbama hrvatskih velikana iz Srijema, ponovnim oživljavanjem prve u svijetu dječje opere Šumska kraljica, skladane od Petrovaradinca Franje Štefanovića, brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu, kao i pripremom skorog objavljivanja knjige o banu Jelačiću, pokazalo da ban može mirno spavati. Ako ga ikada i budemo probudili, neka to ne bude zbog našega plača, nego smijeha i radosti. Sretan Vam praznik Hrvatske nacionalne zajednice“, kazao je Pifat.

Dan Jelacica2014-2

Ovogodišnja proslava završena je poznatim dalmatinskim skladbama Vilo moja i Ružo moja crvena, koje je izvela najmlađa pjevačka skupina glazbene sekcije društva – mješovita klapa s solistom Slavoljubom Kocićem.

Na proslavi dana bana Josipa Jelačića bili su nazočni Valentina Šarčević, ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, brojni politički i kulturni predstavnici, predstavnici pokrajinskih vlasti, vijećnici HNV-a, predstavnici hrvatskih udruga kulture i mnogi drugi.

Krsticevic petrovaradin2014-1-mDaria Krstičević posjetila „Jelačić“
Daria Krstičević se sastala i s vodstvom Hrvatsko kulturno prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina. Petar Pifat, predsjednik HKPD „Jelačić“ predstavio je brojne aktivnosti društva. Istaknuo je da u sklopu društva djeluje pjevački zbor, orkestar, povijesno-istraživačka, sportska i dramska sekcija koje ostvaruju značajne uspjehe i rezultate i na međunarodnim razinama.
Predstojnica Krstičević je pohvalila djelovanje i napore društva u očuvanja kulturnoga identiteta petrovaradinskih Hrvata te zahvalila svim članovima društva.
Na sastanku se razgovaralo i o modalitetima unapređenja suradnje kroz konkretne projekte.

Tekst: Mila Horvat
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima