Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 18.12.2019. Pregleda: 33

godisnji koncert Ruma.bmpRumu s pravom nazivaju jednim od najtamburaškijih gradova u Srbiji. Donedavno je ovaj grad s nešto više od 30 tisuća stanovnika imao čak četiri tamburaška orkestra. Danas djeluju dva: Gradski tamburaški orkestar Branko Radičević i Veliki tamburaški orkestar HKPD-a Matija Gubec, udruge koja ove godine obilježava 116. obljetnicu kontinuiranog rada. S ponosom su njegovi članovi u dvorani Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi 22. studenog predstavili plodove svoga rada na svečanom godišnjem koncertu u povodu obilježavanja Dana Društva. Na koncertu su se osim njih predstavili i prijatelji iz istoga grada – Srpsko pjevačko društvo u Rumi. Ovogodišnji koncert je bio i humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva bit će uplaćena za liječenje mladog Stefana Gončina iz Rume.

I ove godine repertoar Gupčeva orkestra osvježen je s nekoliko novih kompozicija. Svoj program tradicionalno su započeli izvedbom pjesme Rumo, lepotice autora Josipa Jurce, dirigenta orkestra. Uz orkestar su nastupili i solisti Dušan Stupar, Darko Matršić, Katarina Atanacković i Marija Ratančić.  

Entuzijazam kao pokretač

Prije početka programa prisutne je pozdravio predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Zdenko Lanc. Obraćajući se publici, zahvalio se Općini Ruma, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske, HNV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, te brojnim sponzorima koji podržavaju rad udruge. Također je istaknuo da je održavanje koncerta važno ne samo za Hrvate koji žive u Rumi kao nacionalnu manjinu nego i za cjelokupno stanovništvo u tom gradu.
„Financijska pomoć udrugama je veoma bitna. Imamo podršku institucija, bez njihove pomoći ne bismo mogli raditi. No važan je i entuzijazam naših članova, koji nas je održao sve ove godine. Borimo se, ulažemo u pomladak i svake godine nastojimo u našu školu tambure uključiti nekoliko mladih tamburaša”, kazao je Lanc. 

Riječi podrške

Riječi podrške hrvatskoj udruzi u Rumi uputio je i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, koji je prisustvovao koncertu.
„Fasciniran sam dugom tradicijom postojanja i kontinuiranog rada Društva. Svi stanovnici Rume, a posebice Hrvatice i Hrvati, na to trebaju biti ponosni. Danas nije lako okupiti dovoljan broj ljudi za rad jedne udruge koja radi na očuvanju hrvatske baštine u ovom dijelu Srijema. Zato sam došao da vas podržim u vašem radu. Drago mi je što mogu sa zadovoljstvom reći, a o čemu sam razgovarao i s predstavnicima lokalne samouprave u Rumi, da će i pitanje Hrvatskog doma u ovom gradu uskoro biti riješeno i da će biti u funkciji svih građana. Prekrasno je vidjeti da postoji uspješna suradnja između hrvatske udruge i Srpskog pjevačkog društva u Rumi i mislim da je to pravi putokaz kuda trebaju ići srpsko-hrvatski odnosi. Nadam se da će se tradicija duga 116 godina nastaviti, a na tom putu ćete imati potporu Hrvatske”, poručio je veleposlanik Bakota.
Međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović također je uputio riječi podrške udruzi iz Rume.
“Moram reći da dolazim ovdje ne samo u ime HNV-a nego i u svoje osobno ime. Osobno smatram da je prevažno da se ovakve aktivnosti dešavaju, posebno što dolazi u produkciji jedne udruge koja je jedna od najstarijih i najeminentnijih i koja više od jednog stoljeća baštini hrvatske običaje i kulturu. Dojmovi su uvijek pozitivni i vjerujem da će i službene institucije hrvatske zajednice nastaviti podupirati ovu udrugu, a dosadašnja suradnja je bila i više nego zadovoljavajuća”, istaknuo je Baštovanović.
HKPD Matija Gubec iz Rume ima uspješnu suradnju s lokalnom samoupravom.
„HKPD Matija Gubec je udruga s najdužom tradicijom u našem gradu. Tijekom tih godina nakupilo se iskustva, znanja i rezultata i svakako je to Društvo svojevrstan reprezent Općine Ruma gdje god da se pojavi. Kao lokalna zajednica imamo veoma dobru suradnju s njima. Sve njihove probleme rješavamo zajedno i cijenimo što Društvo njeguje tradiciju hrvatskog naroda na ovim prostorima i što je sudjelovalo na svim manifestacijama koje su se održavale u našem gradu”, rekao je predsjednik SO Ruma Stevan Kovačević.
Koncertu su prisustvovali i predstavnici vjerskih zajednica, te hrvatskih udruga iz Srijema, koji su također došli pružiti potporu radu jedne od najstarijih udruga u Srijemu. 

Izvor: Hrvatska riječ (S. D. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima