Održano 18. Šokačko veče u Sonti

Objavljeno: 18.12.2019. Pregleda: 29

okačko veče u SontiManifestacija folklornih tradicija, tambure i starinske ikavice pod nazivom Šokačko veče 2019., osamnaesta zaredom u organizaciji KPZH-a Šokadija, održana je u subotu, 23. studenoga, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti. Osim članova folklornih sekcija organizatora, djece i odraslih, na manifestaciji su nastupili i KUDH Bodrog iz Monoštora, HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, te OKUD Ivo Lola Ribar i Mali tamburaši iz Sonte. Najavljeni gosti večeri iz Srijema, HKD-a Šid iz Šida, otkazali su nastup nekoliko dana prije manifestacije. Tijekom večeri proglašene su i nagrađene tri prvoplasirane pjesme s natječaja Za lipu rič, a pobjedničku, Pismo, autorica Božana Vidaković iz Sonte javno je pročitala. 

Mladost uz iskustvo 

Više od 350 gledatelja, sudeći po burnom pljesku, uživalo je u programu XVIII. Šokačke večeri. Na krunskoj manifestaciji Šokadije ove godine je viđeno manje plesanja i svirke. Gosti iz Monoštora i Berega, uz veterane Šokadije, kroz pjesmu i govor, uz prikaz pučkog običaja, na pozornicu su donijeli starinsku ikavicu i u ozračje subotnje večeri unijeli dah davno prohujalih vremena. Publika je s oduševljenjem pozdravila i pobjednicu natječaja za najljepšu pjesmu pisanu šokačkom ikavicom, sumještanku Božanu Vidaković, te drugoplasiranu Ružu Silađev i trećeplasiranog Ivana Andrašića. Na samom početku pjevački zbor domaćina i organizatora manifestacije, ove večeri pojačan mladim glasovima članica dječje folklorne sekcije, izveo je svečanu pjesmu Šokadija. Ovu svojevrsnu himnu podunavskih Šokaca napisala je i uglazbila Sonćanka Božana Vidaković. Kao voditeljica programa uspješno je debitirala učenica 6. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić Lana Krstin, višegodišnja članica Šokadije. 
„Malo me je sve ovo iznenadilo, mislila sam da sam premlada za vođenje ovakve manifestacije, ali svakako godi toliko povjerenje. Voditi ovakav program na šokačkom govoru jako je zahtjevno, ali znatno mi je pomoglo i to što u obitelji međusobno komuniciramo upravo tako. Hvala i publici što me je već pri prvom izlasku za mikrofon obodrila pljeskom i tako mi eliminirala početnu tremu”, kaže Krstin. 

Nastup uz emocije

Nakon svečane pjesme predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan pozdravio je uzvanike i publiku, a potom se nazočnima obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Kulturno-umjetnički program otvorila su djeca domaćina spletom šokačkih igara u koreografiji Svetlane Zec. Nova generacija najmlađih Šokaca izazvala je puno emocija i buru pljeska u gledalištu. Ništa manje pljeska nisu pobrali ni veterani Šokadijine folklorne sekcije i tamburaškog sastava, uz harmoniku Božane Vidaković. Na sceni su pokazali svo bogatstvo starinskih napjeva Sonte, a na koncu su nastup začinili Šokačkim kolom i odlaskom s pozornice s neizbježnim bećarcima. Gosti iz Monoštora, MPS Bodroški bećari, raznježili su publiku skladnim pjevanjem starinskih napjeva svojega sela, razumljivo, na monoštorskoj ikavici. Ne može se a ne osvrnuti i na nastup folkloraca mjesnog OKUD-a Ivo Lola Ribar. Za razliku od ostalih sudionika manifestacije, tradiciju su ispoštovali u odijevanju i pjevanju, ne i u plesovima. Nastupili su sa, za publiku vrlo atraktivnim koreografiranim šokačkim plesovima i pobrali, za ubitačan ritam koreografije, primjereniji plesovima s južnih prostora, možda i najjači pljesak tijekom večeri. Folklorci HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega začinili su program prikazom starog običaja Prelo. Pozornost publike plijenile su vrckave replike, „pivalo se i igralo”, a prije izlaska s pozornice publiku su razgalili sočni, izvorni pučki bećarci. U završnici programa Mali tamburaši su pokazali da tamburaška glazba u Sonti ima itekako dobru perspektivu. Orkestar, formiran od dijela polaznika škole tambure, isturenog odjela Glezbene škole Stevan Hristić iz Apatina, s cjelovitom nastavom na hrvatskom jeziku, pokazao je zavidne rezultate svojega rada. Bili su pravo osvježenje Šokačke večeri, a preciznom svirkom, uz uporabu nota, pokazali su da će Šokadija i u budućnosti ostati rasadnik tamburaša. U odjavi programa voditeljica je čestitala predstojeći imendan svima Katarinama, zahvalila se publici na velikom odzivu, a domaćini su za uzvanike i sudionike programa priredili druženje uz večeru u Lovačkom domu u Sonti. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima