Godišnji koncert Ženske pjevačke skupine HKUPD-a „Stanislav Preprek”

Objavljeno: 18.12.2019. Pregleda: 54

preprek zenska pjevacka skupinaGodišnji koncert Ženske pjevačke skupine HKUPD-a Stanislav Preprek održan je 23. studenoga u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu. U fokusu programa bile su narodne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske. 
Osim pjevanja, priređeno je recitiranje odabranih pjesama gdje je najzanimljivija bila djevojčica Teodora Simanić iz Dramske sekcije koja je i otvorila program. Između pjesama zbora, svojim pjesmama nastupili su članovi Književnoga kluba udruge – Marko Kljajić, Ljerka Radović i Mladen Franjo Nikšić.

Glazbeni folklor

Ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek svoj repertoar crpi iz glazbenog folklora Hrvatske, iz više područja i etnografskih zona kao što su: Međimurje, Hrvatsko zagorje i prigorje, Posavina, Podravina, Slavonija, Baranja, Lika, Kordun, Banovina, Istra, Hrvatsko primorje i Dalmacija. 
Skupina postoji od 2012. i broji 14 članica, a do sada su nastupali u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj. Predsjednica Ženske pjevačke skupine Ivanka Horvatić kaže za Hrvatsku riječ kako im je ovo treći godišnji koncert, a kao najveći problem u radu ističe nedostatak prostora za okupljanje.
„Za našu skupinu ovaj koncert ima značaj, jer ćemo prikazati sve ono što smo radili tijekom protekle godine. Uglavnom se okupljamo jednom tjedno, jer nemamo svoje prostorije i to je godinama problem te se snalazimo gdje i kako možemo. Trudimo se, volimo pjevati i mislim da je i najvažnije to što njegujemo tradiciju hrvatske narodne pjesme, ali sve bi bilo mnogo bolje uz podršku koju nemamo”, kazala je Horvatić.
Članice ove skupine su navele kako im pjevanje u toj skupini predstavlja uživanje, odmor i razbibrigu te da im je članstvo donijelo mnogo gostovanja.

Za rast Društva potreban prostor

Predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac je govorio o značaju godišnjeg koncerta, ali i planovima udruge.
„Stanislav Preprek je bio velika umjetnička ličnost, jedan svestrani stvaralac u Novom Sadu, u Vojvodini. Mi imamo čast nositi njegovo ime i imamo veliku obvezu dati počast tome i mi to večeras radimo. Kada su u pitanju planovi, u planu je definitivno rješavanje pitanja prostorija koje se mora riješiti i tu nema razgovora. Mi bez prostorija ne možemo, ovo je neki naš maksimum s uvjetima u kakvim radimo. Tijekom ovih godina Preprek je rastao, bio sve bolji, a da bi se ovaj rast nastavio ima samo jedan uvjet, a to je prostor. Mi, ili ćemo dobiti prostor ili se bojim da će ovaj zamah koji imamo sam od sebe stati, jer bez prostora neće ići u dalje širenje i u nešto veće. Zato se nadam da ćemo u rješenju statusa kuće bana Jelačića u Petrovaradinu dobiti svoje mjesto i tamo se spojiti s ostalim hrvatskim udrugama i vjerujem time udariti temelj ne za narednih deset nego možda i za narednih 100 godina za Hrvate u Novom Sadu da imaju svoje mjesto i svoju budućnost”, rekao je Tkalac.
Realizaciju koncerta pomogli su Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu, Grad Novi Sad i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima