Radovi članica HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta izloženi u Zagrebu

Objavljeno: 18.12.2019. Pregleda: 37

Gubec u ZGŽivot oslikan slamom naziv je izložbe, koja je u organizaciji Kulturnoga centra Travno i HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta otvorena u četvrtak, 21. studenoga, u Zagrebu. Postav izložbe sadrži 27 eksponata, 23 slike i 4 krune izrađene u tehnici slame čije su autorice članice tavankutske udruge. Autori izložbe su Ivica Dulić, tajnik Društva, i Snježana Krnjak, stručna suradnica za glazbeni program Kulturnog centra Travno, koja je uz Gorana Markovčića bila zadužena i za njezin postav. Izložbu je otvorila Bojana Poljaković, etnologinja iz Zagreba porijeklom iz Subotice. 

 

Vrijedne slamarke

Na svečanom otvorenju okupljenima se pozdravnim govorom obratila Snježana Krnjak, koja je i vodila cijeli program, te Josip Forjan, ravnatelj KC-a Travno, koji je izrazio zadovoljstvo što se radovi vrijednih slamarki iz Tavankuta opet mogu vidjeti u Zagrebu. 
O stogodišnjoj tradiciji izradbe predmeta od slame u subotičkome kraju govorio je Ivica Dulić. Pritom je istaknuo da je Tavankut, uz Đurđin i Žednik, selo u okolici Subotice u kojemu je najranije zabilježeno postojanje toga kulturno-tradicijskoga, ali i sve prepoznatljivijeg umjetničkog izričaja. Danas HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, među ostalim, vrlo aktivno djeluje i na području afirmacije toga stvaralaštva i očuvanja njegove izvornosti. Dulić je posebnu pozornost skrenuo na krune od slame, koje su slamarke, u znak zahvalnosti Bogu za plodove žetve, plele prigodom Dužijance, izvorno obiteljskog običaja, koji i Katolička Crkva u Subotici i okolnim selima proslavlja još od 1911. godine. 
Bojana Poljaković je govorila o slamarkama i njihovu radu, naglasivši pritom koliko vremena, učenja na radionicama, iskustva, truda i ljubavi treba uložiti i u najmanji detalj na slikama i drugim predmetima izrađenima od slame ne bi li izgledali vrhunski poput eksponata izloženih na ovoj izložbi. Slamarke su ne samo umjetnice, nego i čuvarice baštine i tradicije bunjevačkih Hrvata, jer njihove vrijedne ruke stvaraju u svijetu zaista jedinstvena djela i to na poseban način izradbe pletiva sačuvanog u izvornom obliku. 

Zastupljene autorice

Na izložbi su zastupljeni radovi novije generacije, nastali u posljednjih petnaestak godina. Autorice slika su Branka Vujić, Marija Dulić, Marija Dulić-Skenderović, Marija Vojnić, Rozalija Tot Kiš, Katarina Hajdu, Eržika Gubičak, Edita Petrekanić Bačić, Nedeljka Šarčević, Kristina Kovačić Raguž, Katarina Skenderović, Dobrinka Babijanović, Biserka Horvacki, Marija Rukavina, Zorica Ćakić, Verica Sudarević, Vera Bašić Palković, Nevenka Obradović, Jozefina Skenderović, Kata Kujundžić, Karolina Ostrogonac, Lozika Homolja, a autorica četiri krune od slame je Jozefina Skenderović.
Glazbenom ugođaju na otvorenju pridonio je Orkestar mandolinista i gitarista udruge Sloga. Izložba Život oslikan slamom može se pogledati radnim danom od 10 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Andrić Penava )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima