Gostovanja i uspjesi naših udruga kulture

Objavljeno: 10.06.2012. Pregleda: 49

Šiđani na Smotri folklora u Jankovcima u Republici Hrvatskoj

Hrvatsko kulturno društvo „Šid" je 27. svibnja 2012. godine, po prvi puta sudjelovalo na Međunarodnoj smotri folklora Kolo „Villa Jenke" u Starim Jankovcima u Republici Hrvatskoj.

Starojankovačka Smotra folklora nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore svake je godine praznik kulture. U selo se, na dan održavanja smotre, ove godine 12. puta po redu, slijevaju ljudi različitih kultura, različitih običaja. Inače, ova se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Mjesnog odbora Stari Jankovci. Općina Stari Jankovci je multinacionalna sredina i sastavljena je od Hrvata, Srba, Mađara, Rusina, Slovaka, a konstituirana su i dva vijeća nacionalnih manjina - srpsko i mađarsko, a to je temelj bogate tradicije i različitosti kulturnih nasljeđa i sadržaja. Na taj se način potiče i tolerancija među stanovništvom te visok stupanj suradnje na dobrom suživotu i zajedničkoj težnji za prosperitetom. Osnovni cilj ove manifestacije je pokušaj unapređenja smotre kao glavnog događanja u društvenom životu sela, u koju se aktivno uključuje sve više mještana. Ove godine smotra se održavala dva dana, a po prvi puta predstavile su se i dječje skupine. Predsjednik MO Jankovci Denis Travančić istaknuo je kako se svake godine na ovoj manifestaciji mogu vidjeti običaji, narodne nošnje i kulturna baština iz različitih krajeva Europe i izrazio nadu da će svaki gost uživati u međusobnom druženju i pozvao sve da se odazovu i iduće godine.

Uz štandove mjesnih udruga, svoje štandove imala su i gostujuća društva među kojima se ove godine predstavila i Udruga žena iz Šida, Gibarca i Sota, koje su se potrudile da u najljepšem izdanju predstave svoje rukotvorine, ali i ručne radove svojih baka i prabaka, a nisu izostali ni slatki i slani kolači koje su degustirali posjetitelji. Osim toga, na šarolikim štandovima mogla se vidjeti i izložba prepariranih životinja. Održano je i natjecanje u fišijadi, a nekolicina zaljubljenika u Jankovce organizirala je degustaciju svježih domaćih svinjokoljskih proizvoda.

U dva dana se predstavilo petnaest folklornih skupina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Jankovčanima su se predstavila i kulturno-umjetnička društva HKC-a „Bunjevačko kolo" iz Subotice i po prvi puta HKD „Šid", starija skupina.

Šiđani su se uz pratnju svog tamburaškog orkestra predstavili nazočnima u najboljem izdanju, za što su bili nagrađeni velikim pljeskom. Nastup na ovoj manifestaciji mladim je Šiđanima veliki poticaj za daljnji rad, a odlazak u Jankovce bio im je prilika i za sklapanje novih prijateljstava i druženje sa svojim vršnjacima. (Suzana Darabašić)

soncani na opcinskoj smotri2012Sonćani uspješni na općinskoj smotri u Apatinu

Općinska smotra folklora i tradicijskih običaja održana je u Apatinu u velikoj dvorani Doma kulture u 24. svibnja 2012. godine. Među ostalima na smotri su sudjelovali i KPZH »Šokadija« i OKUD »Ivo Lola Ribar« iz Sonte, s prikazima starih običaja sonćanskih Šokaca. Šokadinci su prikazali običaj »Pisma i igra na ćošu«, a »Lole« običaj »Badnje veče«. Oba su društva, uz siguran nastup, osigurala plasman na zonsku smotru, koja će se održati 16. lipnja u Apatinu. I. A.

plavanjci na opcinskoj smotri2012Općinska smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva u Baču i Plavni

Općinska smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva održana je 27. svibnja 2012. godine, jednim dijelom u Baču, a drugim u Plavni. U Baču je nastupila izvorna ženska pjevačka skupina „Trmošćanke" i njihova vokalna solistica Vukosava Mitrović u sklopu KUD-a „Mladost" te, po prvi put, izvorna ženska pjevačka skupina UG „Tragovi Šokaca" pod vodstvom Stanke Čoban.

U Plavni je u predvorju OŠ „Ivo Lola Ribar" nastupio folklorni odjel HKUPD-a „Matoš", ovoga puta scenskim prikazom staroga običaja pranja rublja na kanalu. To ustvari i nije bio neki ritualni običaj, nego drevna praksa, da žene peru rublje na kanalu u neposrednoj blizini sela. Tu su se okupljala i djeca, a pokatkad i stariji muškarci koji su u tom području lovili ribu. Ovo je inspiriralo koreografkinju Matoša Evicu Bartulov, da uz konzultaciju sa starijim članovima udruge osmisli ovaj igrokaz s glazbeno-scenskim elementima, koji podsjećaju na tzv. komad s pjevanjem.

Stručni izbornik smotre Damir Šipovac iz SKC-a „Vuk Karadžić" iz Bačke Topole izrazio je i ovog puta zadovoljstvo nastupom „Matoša" i dobro osmišljenim prikazom običaja, te dobrim izborom i solidno uvježbanim pjesmama, bilo zborski ili u duetu.

Smotru je odlukom Zavoda za kulturu Vojvodine organizirala Narodna knjižnica „Vuk Karadžić" iz Bača, koja je svoju zadaću uspješno obavila. Na Zonsku smotru folklora u Crvenki plasirale su se sve tri udruge koje su sudjelovale na Općinskoj smotri: HKUPD „Matoš" iz Plavne, UG „Tragovi Šokaca" iz Bača i KUD „Mladost" iz Bača. (Z. P.)

tavankucani u veliko2012Međunarodna smotra folklora u Velikoj

22. smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja" održana je u Velikoj, mjestu kraj Požege, 27. svibnja 2012. godine. Smotra je međunarodnog karaktera i objedinjuje Hrvate iz unutrašnjosti i dijaspore. U svečanom mimohodu glavnom veličkom ulicom i ove je godine u narodnim nošnjama svoga zavičaja prodefiliralo petnaestak KUD-ova, a osim domaćih folkloraša iz Velike, Biškupaca, Kaptola i Brestovca, nastupili su i gosti KUD-a Klokotić iz Rumunjske, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta iz Mađarske te folkloraši HKUD-a Dubrave iz Aladinića, Usore i Gruda, iz susjedne BiH. Nazočnima su se predstavili i Tavankućani, članovi HKPD-a „Matija Gubec". Oni su prikazali bunjevačke plesove. Nastupila je i Ženska klapa „Koralde", Klapa „Furešti" iz Zagreba, a veselje su pucnjavom iz kubura uveličali i Kuburaši općine Lobor.

Priredbu je organizirao velički KUD „Ivan Goran Kovačić" pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Velika.

Dan prije, treću godinu zaredom, prisutni su imali prigodu uživati u delicijama svih KUD-ova koji su se predstavili jelima iz svoga kraja na „Najdužem stolu u Hrvata". (S. Gagić)

tavankucani u topolju2012Trodnevna turneja Tavankućana u Hrvatskoj

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec" iz Tavankuta je početkom mjeseca lipnja 2012. godine gostovalo u Topolju, Vinkovcima i Habjanovcima. Prvi lipnja bio je rezerviran za putovanje u Topolje na kulturno-turističku manifestaciju „Baranjski bećarac" koja je „putujućeg" karaktera i svake godine se održava u drugom mjestu. Ove godine to je bilo mjesto Topolje, a domaćini „Bećarca" su i iz mjesta Draž, Gajić i Duboševica.

„Prvi 'Bećarac' je održan 1987. godine. Ove godine 'Bećarac' slavi punoljetnost - održava se 18. godinu. Tijekom Domovinskog rata je napravljena stanka u održavanju, a nastavljen je 1999.", upoznala nas je s kratkom poviješću festivala njegova inicijatorica Janja Čeliković.

Prikazana je revija narodnih nošnji, nakon čega je uslijedio folklorni nastup članova HKPD-a „Matija Gubec2 koji su bunjevačkim plesovima oduševili nazočne. Voditelj programa bio je Branko Uvodić. (S. Gagić)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima