Neobična likovna izložba u Sonti

Objavljeno: 10.06.2012. Pregleda: 40

Hvaranka Ana Tudor, likovna umjetnica čija su djela izlagana u galerijama mnogih velikih europskih gradova, priredila je u rodnoj Sonti, u suradnji s KPZH „Šokadija", neobičnu izložbu pod vedrim nebom.

Ovaj jedinstveni kulturni događaj okupio je 27. svibnja 2012. godine, u ljetnoj bašti kavane „Sport", stotinjak ljubitelja likovne umjetnosti iz Sonte i okolnih mjesta. „Izložba na otvorenom sokaku", kako ju je nazvala sama autorica, održana je pod sloganom „Zbližavanje ljudi i umjetnosti". Ana Tudor nije željela zaobići ni najmlađe. Uz postavku dvadesetak njezinih slika, nastalih u nekoliko posljednjih godina, organiziran je i edukacijski dio izložbe u formi kratke slikarske obuke i druženja umjetnice s nadarenom djecom, a u cilju stvaranja za njih novih navika.

izlozba u sonti 4-mSat vremena prije otvaranja izložbe umjetnica je otvorila likovnu radionicu za trinaestero djece, učenika nižih razreda mjesne OŠ „Ivan Goran Kovačić", uz pomoć njihovih učiteljica podijelila im boje i naputila ih na slikanje po papiru nalijepljenom na zid kavane. Radionica je održana pod geslom „Slikajmo na zidu, a ne po zidu".

„Svi smo mi u dobi od desetak godina uživali u izradi risarija po zidovima, pa kad bi nas stariji uhvatili na djelu, znalo je biti i „vruće". Danas sam vam pripremila papir i boje, papir je nalijepljen na zid kavane, pa slobodno pustite mašti na volju i rišite na zidu, a ne poput većine svojih prijatelja po zidu" - rekla je Ana Tudor na otvorenju ove neobične likovne radionice. Poslije zatvaranja radionice izloženi su i radovi svih sudionika, a najmaštovitiji su od strane umjetnice i nagrađeni.

Glavni događaj, izložba Aninih slika, po želji autorice otvoren je uz glazbu tamburaškog sastava KPZH „Šokadija". Životopis umjetnice i njezin slikarski opus predstavio je moderator izložbe, predsjednik „Šokadije" prof. Zvonko Tadijan.

izlozba u sonti 3-m„Osobita mi je čast što mogu u svojstvu predsjednika „Šokadije", u svojstvu ravnatelja naše škole, a posebno u svojstvu prijatelja Ane Tudor predstaviti nešto što u Sonti još nikada nije priređeno, što mogu predstaviti „Izložbu na sokaku". Željeli smo izložbu izvući iz galerija, iz zatvorenih prostora i na taj način joj dodati jednu novu dimenziju. Ovoliki broj vas koji ste se danas ovdje okupili, pokazao nam je da smo u tome i uspjeli. Budimo ponosni na Anu! Ona je naša Sonćanka koja je davnih dana otišla iz sela i tamo negdje na Hvaru našla svoju životnu sreću. Ana je žena koja slikarstvo nosi u srcu, žena koja je zahvaljujući slikarstvu postala građanin cijeloga svijeta, ali isto tako i žena koja u srcu nosi i svoje rodno mjesto, svoje Šokice i Šokce. Protokom godina sve više raste Anina ljubav prema rodnoj Sonti, pa je s nama sve češće i među nama ostaje sve dulje. Osobito me veseli što među posjetiteljima ove neobične izložbe vidim i prosvjetne djelatnike iz naše škole i članove i simpatizere „Šokadije", ali i Anine prijatelje i štovatelje njezina djela, koji su nam došli iz okolnih mjesta" - rekao je među ostalim prof. Zvonko Tadijan na otvorenju izložbe.

izlozba u sonti 2-mNazočne je s radošću u srcu i ponekom suzom u oku pozdravila i autorica ove izložbe Ana Tudor. „Dobro mi došli svi vi koji ste svoje slobodno vrijeme poklonili meni i ovoj djeci. Priuštili ste nam veliku radost, a nadam se da ste danas vidjeli i nove talente, od kojih će bar netko poći mojim stopama. Nadam se da ćemo slijedeće ovakvo događanje organizirati u „Šokačkom domu", u kojem će biti i galerija i sve ostalo što ide uz jedan takav prostor." - rekla je uzbuđenim glasom Ana.

U nastavku programa priređen je i mali domjenak uz svirku „Šokadijinih" tamburaša, a organizirana je i donatorska lutrija, čija je jedina premija bila slika Ane Tudor, a umjetnica je prihod namijenila „Šokadiji" kao svoj doprinos u gradnji „Šokačkog doma". Kako su se članovi „Šokadije" međusobno dogovorili da se, u slučaju da budu izvučeni njihovi brojevi odreknu premije u korist onih koji će to biti sutra, slika je stekla vlasnika tek iz trećega pokušaja. Sretni dobitnik bila je književnica iz Sonte Ruža Silađev.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima