Gostovanja poticaj za bolji rad članova udruge „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 21.05.2013. Pregleda: 41

HGU Varazdin2013Veliki tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ (FBP) prvo gostovanje u 2013. godini imao je u Varaždinu od 3. do 5. svibnja. Tom su ih prilikom ugostili članovi Centra za tradicijsku kulturu Varaždin, a umijeća su međusobno razmijenili i prikazali s tamošnjim Tamburaškim orkestrom pod ravnanjem maestra Tibora Büna.

Do prvoga kontakta došlo je tijekom Zimske škole hrvatskog folklora u Crikvenici, kada su članovi udruge „Festival bunjevački pisama“ slušali predavanja Tibora Büna.

Međusobni kontakti i ostvarivanje suradnje među tamburaškim orkestrima pridonosi i jednima i drugima na više polja, ističe jedan od čelnika udruge FBP profesor Vojislav Temunović.

„Pored edukacije i širenja prijateljstava, ljudskih i glazbenih, možemo vidjeti na kojoj je razini naše izvođenje glazbe, a na kojoj njihovo. Započeli smo suradnju jer je to perspektivni tamburaški orkestar koji njeguje izvođenje i druge vrste glazbe, ali na tamburama, slično kao i mi. Izvode i popularne melodije i koncertne i transkripcije klasične glazbe, tako da smo koncepcijski slični. Stoga planiramo nastaviti suradnju.“

Pored folklornih, tamburaških i likovnih sekcija, Centar tradicijske kulture Varaždin njeguje i druge oblike umjetničkog izričaja poput izrade hrvatskih rukotvorina, očuvanje kajkavske riječi, te njegovanje i obnavljanje građanskih običaja Varaždina XIX. stoljeća. Udruga nastavlja rad nekadašnjeg KUD-a „Varteks“, poznatog diljem Hrvatske i bivše države.

Vojislav Temunović već ima planove za njihovo gostovanje u Subotici na jednoj od manifestacija koje priređuje Hrvatska glazbena udruga „Festival Bunjevački pisama“.

„I oni imaju manjih tamburaških sastava, koji su proizašli iz velikog tradicijskog tamburaškog orkestra pri Centru i jedan od njih bi mogao gostovati u Subotici. Predložili smo im da pošalju pjesmu na još uvijek otvoren natječaj za jesenski Festival bunjevački pisama. Mogli bi, primjerice, gostovati na Petrovačkom ili našem Godišnjem koncertu koncem ove godine.“

Mladim je tamburašima subotičke udruge veoma dobrodošla ova kraća ekskurzija, vidjeli su grad Varaždin i upoznali se s njegovom kulturom pobliže, a dva koncerta koja su održali ostavila su trag na varaždinskoj publici, koja ih očekuje i na jednom od sljedećih tamošnjih događaja.

Tekst: Siniša Jurić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima