Gostovanje HKUPD-a „Stanislav Preprek“ u HKC-u „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 32

HKUPD Preprek HKCBK SU2015 1Pozdravnom riječi na otvaranju programa koji su pripremili članovi Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Stanislav Preprek iz Novog Sada njegov predsjednik Marijan Sabljak istaknuo je sljedeće: „Ovo je jedno, već otprije, dogovoreno gostovanje našega Društva u kojem ćemo subotičkoj publici prikazati rad naše dvije sekcije: pjevačke i literarne. U biti, cijela večer je posvećena pjesmi, kako autorskoj tako i izvornoj, narodnoj, a cijeli program se ogleda u sveukupnosti hrvatskog izričaja. Ima tu i istarskog, kajkavskog, dalmatinskog, slavonskog i bunjevačkog govora, sve je to čime hrvatski nacion raspolaže. Što se tiče literarnog dijela, moram istaknuti kako mi svake godine izdajemo zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće u čijem nastajanju sudjeluju svi autori iz našeg društva, a na ovom gostovanju oni imaju priliku svoje pjesme neposredno predstaviti prisutnima“.

Poželjevši gostima dobrodošlicu, predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Marinko Prćić je izrazio zadovoljstvo zbog realiziranja ovog kulturnog događaja: „Gostovanje HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada je plod razvijanja naše suradnje, jer nedavno smo mi bili gosti na njihovom jubileju i sada ih imamo priliku ugostiti u našem okruženju, te nastaviti daljnje zajedničke susrete i druženja“.

Program koji je uslijedio u potpunosti je ispunio očekivanja svih koji su kišovito i tmurno nedjeljno predvečerje odlučili provesti u društvu gostiju iz Novog Sada. Kada je moderatorica Željka Jelić počela najavljivati pripremljene točke, a odlična pjevačka skupina u sastavu Slađana Varičak, Vesna Arsinov, Ivanka Horvatić, Vida Stojšić i Ana Marija Kaluđerović uz orkestarsku pratnju započela prvi od nekoliko spletova pjesama iz različitih hrvatskih narječja, gotovo dva sata smjenjivali su se pjesme i stihovi Preprekovih literaraca.

Preprek i u Somboru
Članovi HKUPD–a Stanislav Preprek iz Novog Sada gostovali su 21. studenog 2015. godine, u Somboru na promociji knjige Lira naiva 2015. Oni su na pjesničkoj večeri koja je upriličena u Hrvatskom domu govorili svoje pjesme objavljene u ovogodišnjoj Liri naivi. U programu su sudjelovali Marija Lovrić, Ljerka Radović, Dragan Dražen Ilić i Mladen Šimić, novi voditelj književne sekcije Prepreka. (Z. V.)

Veseli tonovi poznatih hrvatskih pjesama odlično su programski uklopljeni s pjesničkim kazivanjima: Marije Lovrić, Siniše Božulića, Jelisavete Buljovčić – Vučetić, Branke Dačević, Dragana Ilića, Dubravke Herget, Anamarije Kaluđerović, Bosiljka Kostića, Marijana Piljića, Ljerke Radović, Zlatka Urbaneka, Miroslava Tomlekina i posebice, izuzetnog recitiranja doajena Mladena Franje Nikšića. Svi oni su, na svoj način, uveličali lijepi kulturno-umjetnički program, prikazavši dvije djelatnosti HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada, a cilj ovoga gostovanja u Subotici najbolje je ilustrirao Mladen Šimić, voditelj literarne sekcije:

„U našoj sekciji imamo devetnaest članova i šest godina unatrag redovito izdajemo naše zbirke pjesama Preprekovo proljeće, a sada smo u pripremi materijala za sljedeću zbirku koja će povezati radove iz 2015. godine. Na ovo subotičko gostovanje je stiglo desetak naših pjesnika koji kazuju po dvije svoje pjesme po slobodnom izboru, a prvenstvena želja nam je da se bolje upoznamo, družimo i ostvarimo kontakte za budućnost“.

Izvor: Hrvatska riječ (D. Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima