Proslavljeno 112 godina postojanja HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 30

Obljetnica GubecRU2015 1U povodu 112 godina postojanja i obilježavanja Dana društva, 21. studenoga 2015. godine, u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je svečani koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume. Tamburaška glazba je glavna prepoznatljivost ove udruge čije je trajanje, usprkos prekidima, veoma dugo. A ta dugotrajnost prepoznata je i od strane lokalne samouprave, u kojoj navode kako je udruga jedan od nezaobilaznih kulturnih simbola Rume. Koncert je obilježilo gostovanje članova Omladinskog tamburaškog orkestra HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, što predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje dviju srijemskih udruga. Koncert je i otpočeo nastupom gostiju.

Golubinčani su svoj nastup otvorili skladbom Širok Dunav, ravan Srem Zorana Mulića da bi se nakon toga publici predstavilo i dvoje vokalnih solista gostujućeg ansambla: Mirko Peršić i Darko Ćaćić, a potom i pjevački zbor s tradicionalnom pjesmom Šlape stare i Dalmatinskim spletom. Nastup su završili skladbom Sremsko podvoje, koju je za tamburaški orkestar pripremio Lazar Jovanović. Dirigentica golubinačkog sastava je Dubravka Ćaćić, a umjetnički voditelj Lazar Jovanović.

U nastup domaćina uveo nas je recital pjesme Sreme moj Radivoja Prokopljevića Proke, koju je izvela Hristina Štimac, da bi nastup Velikog tamburaškog orkestra otpočeo skladbom Humoreska Antonina Dvořáka. Nastupili su i dugogodišnji vokalni solisti Društva: Dunja Divić, Katarina Atanacković, Marija Ratančić i Dušan Stupar. Dunja Divić se predstavila s pjesmama Zašto nisam golubica za koju je tekst napisao Pavle Peršić iz Golubinaca, a glazbu Josip Jurca, dirigent Velikog tamburaškog orkestra Matija Gubec, i pjesmom Josipa Jurce E moj diko, mangupe. Katarina Atanacković je otpjevala pjesme Ajd na Rogalj, momče i Aj neven vene koje je za tamburaški orkestar pripremio Josip Jurca. Marija Ratančić se predstavila sa dvije pjesme Proleće dolazi i Ti si moja ljubav stara obje u aranžmanu Josipa Jurce, a nastup rumskih tamburaša je s pjesmama Malo po malo i Ne cvetaj bagreme zatvorio najstariji vokalni solist orkestra Dušan Stupar. Između nastupa vokalnih solista rumska publika je imala prilike čuti i skladbu Kad zaigra srce u primaša Janike Balaža za koju je aranžman pripremio Zoran Mulić, a u kojoj je svoju solo dionicu na primu imao Zdenko Lanc. Na samom kraju nastupa, oba orkestra su zajednički izvela pjesmu Josipa Jurce Ja volim moju Rumu, koja predstavlja i svojevrsnu himnu rumskoga Društva.

Nakon gostovanja tamburaša iz Golubinaca u Rumi, rumski orkestar će im uzvratiti nastup 10. prosinca kao gost na proslavi dana HKPD-a Tomislav u Golubincima.

Prije početka koncerta nazočne su pozdravili: u ime domaćina predsjednik HKPD-a Matija Gubec Pavle Škrobot, a u ime gostiju predsjednik HKPD-a Tomislav Vladimir Ćaćić. Koncertu su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, pokrajinske vlasti, Hrvatskog nacionalnog vijeća, lokalne samouprave, Katoličke crkve, te hrvatskih udruga iz Srijema.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Jurca)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima