HKC „Bunjevačko kolo“ na danima kosidbe na Kupresu

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 39

HKC u Kupresu2014Folklorni, glazbeni, likovni i odjel starih zanata Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice od 2. do 6. srpnja 2014. godine gostovali su na CIOFF-u, međunarodnom festivalu Dani kosidbe na Kupresu 2014. u Federaciji BiH. Pet dana je reprezentativni ansambl promovirao bogato i dično folklorno i kulturno nasljeđe naših predaka u mjestima: Livno, Međugorje, Kupres. Centar se uspješno predstavio kroz likovne uratke članova likovnog odjela, te kroz etno izložbu starih zanata i rukotvorina od slame koju je postavila Nedeljka Šarčević, voditeljica likovnog odjela HKC-a.

Visoki uzvanici tog festivala bili su Magdalena Tovornik, predsjednica CIOFF-a za Sloveniju i delegat CIOFF-a u UNESCO-u, te Sabahudin Hodžić, predsjednik CIOFF-a za BiH, koji su ocijenili da HKC Bunjevačko kolo profesionalno i odlično predstavlja kulturu i običaje svoga kraja, te je kao takav dobio poziv da se ponovno učlani u veliku obitelj folklornih ansambala svijeta.

Voditelj ansambla Andrija Bašić Palković naglašava kako je veoma zadovoljan uspješnim gostovanjem na tako prestižnom međunarodnom festivalu i dodaje da je potpisan protokol o suradnji na projektu Očuvanja nematerijalne kulturne baštine na području Europe.

Dugogodišnji organizator festivala je Ustanova kulture Hrvatski dom u Kupresu, čiji su članovi bili odlični domaćini i dokazali da i male sredine mogu organizirati veliki festival kao što je ovaj.

Tekst: Hrvatska riječ
Fotografija: Radio Ljubuški

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima