Titula za Soćanku na Đakovačkim vezovima

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 31

Socanka Djakovacki vezovi2014Programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ u Strossmayerovu parku 6. srpnja 2014. godine zatvoreni su 48. Đakovački vezovi. Zatvorio ih je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković zahvalom organizatorima i sudionicima, te pozivom na ponovni susret iduće godine. Tradicionalno, birano je najbolje nošeno narodno ruho u djevojaka, snaša, momaka i bećara, te nakon proglašenja dodijeljene nagrade.

Na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima titulu druge pratilje u kategoriji djevojaka osvojila je članica HKD-a Šid Slavica Živković iz Sota. U okviru ove manifestacije izvornog narodnog folklora, koja je trajala punih mjesec dana, u izboru za najbolje nošeno narodno ruho, Slavica je osvojila zavidnu titulu druge pratilje u konkurenciji od 15 djevojaka.

Socanka Djakovacki vezovi2014-2-mNosila je svečano ruho svog sela Sota i, kako je rekla, bilo joj je zadovoljstvo što ga je imala priliku predstaviti, iako se nije nadala da će ući u uži izbor. Trebalo je devet sati izdržati u nošnji, ali kako Slavica govori, trud se isplatio i drago joj je što je uspjela u najboljem izdanju predstaviti dio tradicije svog mjesta, ali isto tako predstaviti i udrugu HKD Šid, gdje aktivno pleše i pjeva.

Tekst: S. D.
Fotografije: Glas Slavonije

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima