HKC „Srijem - Hrvatski dom“ na smotri u Filderstadtu

Objavljeno: 24.10.2013. Pregleda: 38

Srijem Njemacka2013-1Smotra folklora u Filderstadtu, održana od 11. do 13. listopada 2013. godine, počela je mimohodom ulicama toga grada u kojem je sudjelovao po jedan par iz svake od dvadeset folklornih skupina koje su se okupile na smotri.

Na smotri su se predstavile folklorne skupine: hrvatske katoličke misije - Ludwigsburga, Mühlheima/ Oberhausena, Nürnberga, Offenbacha, Duisburga i Frankfurta, hrvatske katoličke zajednice - Reutlingena, Sindelfingena, Esslingena, Bad Canstatta, zatim KUD „Croatia“ iz Basela, KUD „Rudar“ iz Koprivnice, Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice, Folklorno društvo „Hrvatska zajednica“ iz Vaihingen-Enza, Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo „Dunav“iz Vukovara, HKC „Srijem - Hrvatski dom“, Hrvatsko folklorno društvo „Zvonimir“ iz Sindelfingena, Folklorna skupina „Fra Bernardin Smoljan“, HKUD „Rodoč“ iz Mostara i domaće Folklorno društvo „Ruža“.

Iako ova smotra folklora nije bila natjecateljskog karaktera, publika je imala pravo glasovati i izabrati tri najbolje folklorne skupine. Prvo mjesto osvojio je HKC „Srijem - Hrvatski dom“iz Srijemske Mitrovice koji je izveo svoju koreografiju „Banatsko nadigravanje“, koje je publika vraćala na bis.

Srijem Njemacka2013-2Birana je i najljepša djevojka u narodnoj nošnji, a djevojka iz Srijemske Mitrovice plasirala se uži krug – pet najljepših djevojaka, poslije čega su „Slavonske lole“ do kasno u noć zabavljali goste.

Nedjelja je započeta svetom misom na kojoj su pjevanje predvodili folkloraši iz Mostara, a misna čitanja su čitali Mitrovčani. Zahvalili su Bogu na predivnom druženju, novom prijateljstvu između Hrvata iz Hrvatske, Njemačke, Hercegovine i Vojvodine.

Do ovog gostovanja došlo je zahvaljujući ljetnoj školi folklora 2012. godine na kojoj je došlo do susreta između predsjednika FD-a „Ruža“ iz Filderstadta Dražena Žugaca i koreografa HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ Bojana Kadre. Na toj školi se i rodila ideja o pozivu i sudjelovanju HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ na njihovom međunarodnom festivalu folklora.

Tekst i fotografije: A. Dujić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima