U Lemešu održan Memorijal Antuna Aladžića

Objavljeno: 24.10.2013. Pregleda: 38

Memorijal Antun Aladzic Lemes2013-1U Lemešu je od 4. do 6. listopada 2013. godine održan Memorijal Antuna Aladžića. Prvoga su dana djeca bila u prvom planu – za njih su bile pripremljene dvije kazališne predstave: na sceni se prva pojavila dramska skupina HBKUD-a „Lemeš“ s predstavom „I djevojčice igraju nogomet“, čiju režiju potpisuje Kristijan Kovač. Poslije njih nastupili su gosti iz Subotice – „Mala scena“ hrvatske čitaonice, s predstavom „More“. Pisac ove šaljive predstave Marjan Kiš dobro je poznat lemeškoj publici, a predstavu je režirala Nevena Mlinko. U publici je bilo puno djece, što ukazuje na potrebu i seoske mladeži za ovakvim manifestacijama.

Memorijal Antun Aladzic Lemes2013-2Treća predstava „Izdaja domovine“« bila je za odrasle – kazalište iz Sivca prikazalo je dramu koja je na površini lagana, ali ako se samo malo zagrebe po njoj – postaje ozbiljna i obrađuje vrlo golicavu temu, nasilje državnih tijela nad nedužnima. Sve je lijepo upakirano u običnu preljubničku priču iza koje stoji mnogo toga.

Memorijal Antun Aladzic Lemes2013-3Drugoga dana su bile „lake teme“. Prva predstava je bila za mlade u izvedbi Gradskog kazališta iz Belog Manastira, po tekstu Tode Nikoletića, u adaptaciji i režiji Daniele Taslidžić Herman.

U pauzi između dviju predstava Lemešani su slikom i riječju podsjetili na svoga sumještanina pokojnog Antuna Aladžića, vrsnog glumca amatera i talentiranog redatelja. O njemu je govorila Tamara Brkić – podsjetila je da je bio dobar šahist, vatrogasac, kulinar i, iznad svega, dobar prijatelj.

Memorijal Antun Aladzic Lemes2013-4Za kraj, premijera predstave „Triput Bog pomaže“ tekstopisca Marjana Kiša u režiji Ilije Ezgete doista je bila dobro primljena od publike. Scenografiju i kostime je odradio Danijel Kanjo, šminku Ljilja Tadić, a pomoćnik redatelja je bio Kristijan Kovač. Riječ je o komediji da se treba naći na pravom mjestu u pravo vrijeme da bi se napredovalo na hijerarhijskoj ljestvici.

Ovogodišnji memorijal je prerastao u međunarodni, što organizatore – dramski odjel HBKUD-a „Lemeš“ – stavlja pred nove izazove i održavanja razine ovog skupa amatera drame.

Tekst: Lucia Knezi
Fotografije: Ivan Horvat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima